«Щоб не плакать – я сміялась» бібліотечний флешбек Із циклу «Леся Українка поетична квітка України» (до 150-річчя від дня народження)

Якби мої думки німії

та піснею стали без слова,

Вони б тоді більше сказали,

Ніж вся моя довга розмова.

Ці слова геніальної доньки українського народу Лесі  Українки, 150-річницю від дня народження якої відзначаємо 25 лютого 2021 року, стали епіграфом до бібліотечного флешбеку «Щоб не плакать – я сміялась», який бібліотекарі відділу обслуговування  Стегній Валентина та Петруня Валентина провели для учнів Полтавської художньої школи.

Працівники бібліотеки намагались допомогти учням глибше осягнути життєвий шлях письменниці, осягнути геніальність і самобутність її творчості. Під час заходу звучала поезія Леся Українки у виконанні і школярів, і бібліотекарів. Усі присутні були зачаровані поетичними строфами Лесі.

Діти доторкнулися часточкою своєї душі її надзвичайно теплих і пронизливих рифм. Виконуючи творче завдання «Промінчики Лесиного серця», хлопчики та дівчатка визначили, що серце поетеси було наповнене любов’ю – до рідної України, до життя, до природи, до Батьківщини, до художнього слова.

Дуже сподобались ігри «Так чи ні» та «Кошик запитань».

Не оминули працівники бібліотеки під час заходу і захоплення Лесі Українки музикою. Музика в серці поетеси бриніла завжди, але особливо її вражала «Місячна соната» Людвіга ван Бетховена. Усі присутні з захопленням прослухали «Місячну сонату», про яку Леся Українка говорила: «В ній… стільки смутку, стільки пристрасті й болю, стільки глибоких незбагненних почуттів».

Звичайно, не оминули бібліотекарі і ще один талант письменниці, до того ж маловідомий, - живопис. Учням, які навчаються в художній школі, було цікаво дізнатися, що Леся Українка малювати хотіла давно, з самого малку. А на 22-му році життя вона брала уроки малювання професійно.

На закінчення бібліотечного флешбеку учасники заходу склали доміно «Життєдіяльність Лесі Українки», яке складалося із частинок: Леся Українка – письменниця – фольклорист – поліглот – перекладач – музикант – здібності у малюванні. Потім для усіх бажаючих була фотосесія біля заставки письменниці.

Усі присутні на заході доторкнувшись серцем до поезії Лесі Українки побували у царстві мудрого і красивого, правдивого і чуйного, сильного і ласкавого, доброго і мужнього слова поетеси.  



Коментарі