«Його проза була справді прозою» (до 120-ї річниці від дня народження Валер’яна Підмогильного)


«Валер’ян Підмогильний один із найінтелігентніших і душевно найтонших українських письменників… він глибший Мопассана…» - так писав про письменника В.Шевчук.

Свій творчий шлях Підмогильний розпочинає як автор малої прози, зокрема оповідань. Вже дебютна збірка оповідань 19-річного письменника «Твори. Том 1» не залишається непоміченою. Справжньою літературно-політичною сенсацією, за висловом В.Мельника, стала публікація чотирьох (з п’яти) новел циклу «Повстанці» в еміграційному журналі «Нова Україна», його твори видавалися за кордоном.

Проблема взаємин міста й села цікавила автора від самого початку його творчості. Про те, як прагнула селянська молодь сама «вийти в люди», здобуваючи колись недосяжну науку, і як розуміла свою місію у відвоюванні зрусифікованого царизмом міста, письменник розповів у своєму найвидатнішому творі – романі «Місто».

Не менш важливими у його творчій спадщині були збірки оповідань «Військовий літун» та «Проблема хліба», повість «Третя революція» та роман «Невеличка драма», який  встиг з’явитися лише в журнальній публікації і відразу ж був підданий жорстокому шельмуванню.

На початку 30-х років В.Підмогильний стає визнаним авторитетом перекладацької школи в Україні, консультантом з іноземної літератури при видавництві «Рух». 

Та загальна атмосфера в країні ставала дедалі гнітючішою. Примусова колективізація, голод 1932-1933 рр. впали чорним крилом не лише на українське село, а й на весь народ. Починалися масові репресії, політичні процеси, розправа над інтелігенцією, передусім письменниками. Не в багатьох письменників вистачило мужності йти раніше обраним шляхом. Проте В.Підмогильний сповідував свої принципи до кінця.


Твори Валер’яна Підмогильного по праву можна вважати одним з найцінніших набутків української літератури, адже високу художню вартість його прози не могли заперечити навіть найупередженіші літературні критики. Тому, незважаючи на спроби викреслити його ім’я з когорти українських письменників, твори Підмогильного повернулися до читача й продовжують збурювати дискусії серед поціновувачів художнього слова.

То ж, всіх бажаючих ближче познайомитися з життям та творчістю Валер’яна Підмогильного запрошуємо до центральної бібліотеки.

Коментарі