Роман Селії Різ "Міс Ґрем.Кулінарна книга шпигунки"

 

    Роман Селії Різ «Міс Ґрем. Кулінарна книга шпигунки» - книга про події, які відбувалися в Німеччині після Другої світової війни, яка наче й закінчилася у 1945, але фактично, як виявилося, до цілковитого миру було ще далеко.

   Життя Едіт Ґрем можна було назвати спокійним та, навіть, рутинним. Друга світова скінчилась, Британія почала програму допомоги з відновлення повоєнної Німеччини і набирала людей, які б змогли це робити. Едіт, вчителька німецької мови, вирішила не пропустити свій шанс. Комісія з добору кадрів знайшла Едіт ідеальною кандидаткою. …Проте зовсім для іншої мети. Едіт потрапляє до лав секретної служби.  Для цього є дуже вагомий привід – вона знає одного з найбільш розшукуваних військових злочинців графа Курта фон Ставенова, який мав безпосереднє відношення до концтаборів. Едіт вирішила, що шифруватиме секретні повідомлення, користуючись кулінарною книгою домогосподарки.

   Цікава небанальна сюжетна лінія. Шкода лише, що мимоволі проводиш паралель із сучасністю. Транслюєш цю книгу на війну в Україні і, на превеликий жаль, знаходиш на сторінках роману відлуння.

   Попри складну тему авторці Селії Різ – відомій британській письменниці – вдалося написати дуже світлу та щемну історію, яка змушує весь час слідкувати  за сюжетом та прожити життя міс Ґрем. У романі є справжня дружба, державні таємниці, шпигунські ігри, підтримка та бажання домогтися справедливості. Якщо любите такі історії – радимо прочитати!

Коментарі