Духовна висота Пантелеймона Куліша

Історія будь - якої країни визначена видатними іменами та значними подіями. Одним із найбільш знакових імен, що презентують історію України, є Пантелеймон Куліш, – ключова постать українського національного відродження у ХІХ – ХХ століттях.

Письменник, поет, драматург, історик, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, публіцист, редактор, видавець. Автор абетки української мови, що лягла в основу сучасного українського правопису, автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада», автор першого перекладу «Біблії» українською мовою.

Його постать – яскрава, драматична, сповнена протиріч, як і той історичний час, в якому йому випало жити й працювати, оскільки тодішній процес становлення українського культурного поля та політичного життя був складним.

7 серпня 2024р. минає 205 років від дня народження Пантелеймона Куліша. В історію він увійшов, поряд із Тарасом Шевченком і Миколою Костомаровим, як діяч «Наддніпрянської Трійці», яка заклала підвалини розвитку модерної української культури. Він творець правопису «кулішівка», що ліг в основу сучасного. Здійснив перший повний переклад Біблії українською мовою (працю завершили Іван Пулюй та Іван Нечуй-Левицький), переклав 13 п’єс Шекспіра, твори Байрона, Шиллера тощо. Але, мабуть, найвідомішим його твором є перший історичний роман в українській літературі «Чорна рада».

«Чорна рада» повна назва «Чорна рада. Хроніка 1663 року» – перший історичний роман українською мовою, виданий у 1857 році

Свій роман Куліш писав близько 14 років. Перша згадка про твір, ще тільки задум, датована 1843 роком, а вийшов він у світ 1857 року.

Важливою сторінкою в житті П. Куліша є його довголітнє знайомство та дружба з Т. Шевченком. Їх єднала любов до України та її народу, її мови, славного минулого, прагнення служити батьківщині.

На початку 1847 р. у Варшаві письменника заарештували за участь у Кирило-Мефодіївському товаристві. Власноручна приписка царя Миколи І веліла: «Запретить писать и на службу в Вологду». Замість Вологди П. Куліша було відправлено в Тулу.

Після заслання П. Куліш розгортає активну громадську діяльність, багато пише, розпочинає ряд українських видань, для чого засновує власну друкарню. 1857 року виходять друком роман «Чорна рада» та «Граматка». П Куліш друкує «Сочинения и письма Н. Гоголя» в шести томах – чи не найповніше на той час видання творів великого письменника. У його друкарні побачили світ і «Народні оповідання» Марка Вовчка.

Письменник прагнув створити український щомісячний журнал «Хата», проте дозволу на видання не дістав. З великими труднощами пощастило тільки видати 1860 р. альманах під цією ж назвою, в якому були надруковані твори Т. Шевченка, Марка Вовчка, Я. Гоголева, Ганни Барвінок, самого П. Куліша. Пізніше (1861–1862) почав виходити український журнал «Основа», де П. Куліш завідував відділом критики. «Основа» відіграла значну роль у розвитку української літератури та культури, в утвердженні української літературної мови.

XIX століття ще не могло дати Україні державності, тобто того, без чого всі розмови про долю рідного краю залишалися лише благими побажаннями. А отже, П. Куліш кликав українців до важкої чорнової роботи, щоб підготувати грунт для власного визволення. В листі до української інтелігенції він пояснює, що «ми не малий народ». Бо, навіть «зоставшись без церковного, політичного, воїнського і наукового переводництва», Україна живе та відроджується. Але шлях війни та насильства для нього неприйнятний. Він вірить, що відродження почнеться зі звеличення рідного слова й освіти, бо це «сила невмируща», і ми «тією силою дійдемо колись до того зросту, який сама природа нам на роду написала».

Пантелеймону Кулішеві належить пріоритет у багатьох галузях духовного життя українців: він перший переклав Біблію українською мовою, створив перший в Україні фонетичний правопис, написав перший український історичний роман. Він - один з перших «будителів» національної самосвідомості українців. Треба «будити сонних» - заявляв Куліш не раз. Цей заклик звучить актуально і нині. А ось підсумок життєдіяльності Куліша, зроблений геніальним Франком: «Це був великий, хоч недужий дух. Йому не дано було гармонії, але він пристрасно шукав те, чого не міг осягнути».

Шановні користувачі! Можливість докладніше познайомитись з біографією письменника та прочитати твори Пантелеймона Куліша  Вам з великим задоволенням надасть Центральна бібліотека ПМТГ.

Коментарі