Світ сучасної зарубіжної літератури

«Вага снігу» Крістіан Ґе-Полікен

Молодий чоловік вирушає до батька, якого не бачив уже багато років, дорогою потрапляє в автомобільну аварію. Люди із закинутого десь у горах селища рятують його. Нянькою оповідача стає загадковий Маттіас ? друг, тиран, майстерний кухар і любитель розповідати історії. Їхня спільна домівка стоїть на краю села, засипаного снігом. Усю довгу зиму їм доведеться боротися за життя, за збереження людської подоби, віри та надії на прихід весни. Як? За допомогою уяви, яка є одним із проявів відваги.




«Собачий майданчик» Софі Оксанен

У романі «Собачий майданчик» сучасне Гельсинкі переплітається з минулим пострадянської України, корупція Сходу зустрічає і живить жадібність Заходу, і на цьому перехресті стоять дві жінки.

Оленка, завершивши кар’єру моделі в Європі, повертається додому в Україну, де поринає у нову галузь комерційного донорства. Працюючи координаторкою, вона підшуковує і вербує молодих дівчат, серед яких опиняється і Дарія, ії знайома з дитинства. Це рішення зумовить низку подій, які зрештою зруйнують не одне життя, і призведе до того, що відбудеться за десять років у парку біля майданчика, де щаслива фінська родина вигулює собаку.

Софі Оксанен маневрує між психологічним трилером та гостросоціальною прозою, розкриваючи правду про бізнес, побудований на донорстві яйцеклітин, міжнародні «фабрики з виготовлення дітей» та жіноче тіло, яке стає в цьому бізнесі вигідним товаром.

«Історія втечі та повернення» Елена Ферранте

 Світ змінюється — той, що довкола, і твій власний. Колись Ліла на заздрість усім зіграла пишне весілля й оселилася в розкішній квартирі. Тепер вона з сином мешкає в злиденній новобудові і працює на ковбасній фабриці. Колись Елена кинула виклик суспільству й поїхала геть з Неаполя. Тепер вона — успішна письменниця, готується вийти заміж за професора з поважної родини. Дві молоді жінки, подруги дитинства, урешті опинилися у різних світах. Вони не бачитимуться роками, живучи тільки спогадами та короткими телефонними розмовами. Але відстань і час не здатні зруйнувати їхню близькість. Неперевершена історія, справжній портрет жіночої дружби. Найліпший за всі!


«Діти їхні» Ніколя Матьє

 Невеличке провінційне містечко на сході Франції, в краю шахтарів і металургів, переживає свої «лихі дев’яності», ознаменовані відходом індустріальної епохи. Це місто спрацьованих батьків та їхніх дітей, які намагаються урвати собі місце в новому житті. Занедбані фабричні стіни, спальні райони, прокурені кафешки, вечірки, багато алкоголю, наркотиків та сексу — ось атмосфера, в якій дорослішають герої цього роману. Кожна сторінка — гімн вічним літнім канікулам. Спека, мотоцикли, гаряче шосе, і ти такий молодий і безсмертний. Чотирнадцятилітній Антоні, як ніхто інший, гостро проживає свою причетність до цього місця — як і потребу вирвати коріння та поїхати з рідного міста.

За цей роман — другий у своєму доробку — Ніколя Матьє отримав Гонкурівську премію 2018 року.

Видання здійснене за підтримки програми сприяння видавничій справі «Сковорода» Посольства Франції в Україні.

«Шлюбний договір» Мішель Річмонд

Вона — Еліс, молодий юрист, яка подає великі надії. Він — Джейк, успішний психотерапевт. Разом вони чудова закохана пара, попереду у якої блискуче майбутнє. Та одного дня вони бездумно підписують один договір. Договір має свій Кодекс правил, створений на основі англійського кримінального права, свою в'язницю, свій суд, який розглядає справи учасників і призначає штрафи і покарання - профілактичні бесіди, браслет для стеження, "фіксатор уваги" - далеко не повний перелік. У Договорі немає розлучень. З Договору неможливо вийти. З Договором треба примиритися. "Що довше ви чинете опір, то болючіше вам буде"... Та чи може шлюб підкорятися законам? Чи витримають випробування Еліс з Джеком?

Книга, яка не відпустить вас ні на хвилину. Адже кожна нова сторінка приносить непередбачувані події і вже не знаєш, чого очікувати, перегорнувши її на іншу...


Коментарі