Рідна мова. Поетична і пісенна

                                                              «Нації вмирають не від                                                   інфаркту. Спочатку їм відбирає                                                   мову».

                                                                             (Ліна Костенко)

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний День рідної мови. Свято було започатковано в 1999 році на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі.

У світі налічується безліч мов. За попередньою оцінкою їх кількість становить близько 6 тисяч. Мова кожного народу самобутня, розкриває менталітет і традиції нації, формує свідомість людини. Знання мови допомагає розширити кругозір, глибше проникнути в культуру іншої країни.

Учені довели, що вік нашої рідної української мови – 7 тисяч років. Народ плекає рідну мову у піснях, легендах, переказах і передає від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова – це не тільки безцінна спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це – наша гордість, вона увійшла в скарбницю загальнолюдської культури.

Цікаві факти про українську мову:

Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

Українська мова багата на синоніми та зменшувальні форми. Найбільша кількість слів в ній розпочинається на літеру «П», а найменш уживаною є буква «Ф».

Українська мова – одна з найбільш вокальних та милозвучних у світі, вона є однією із найдавніших на нашому континенті й має чимало говірок.

«Моєю мовою мовлять, речуть, розмовляють, говорять, балакають, оповідають, кажуть, гомонять, моралізують, лепечуть, белькотять, бовкають, гаркають, гиркають оточуючі мене люди… у якій мові є ще така багата емоційно - психологічна лексика, яка дозволяє описати дію і статус, стан і вік людини, її оточення та ще багато інших ознак одним лише словом? Тільки в моїй Рідній мові!»

До Міжнародного Дня рідної мови працівники відділу обслуговування центральної бібліотеки підготували тематичну поличку «Рідна мова. Поетична і пісенна». Запрошуємо усіх бажаючих та тих, хто прагне вдосконалювати свої знання з рідної мови, познайомитися з представленою літераторою.

Коментарі