«Наука в коміксах» – популярна серія на допомогу школі

Комікси (мальовані історії, розповіді в картинках, графічні романи) – це один із видів візуального сторітеллінгу, який полюбляють і діти, і дорослі. Їх колекціонують, за їхніми сюжетами знімають фільми, влаштовують фестивалі, розробляють відеоігри.

Активно використовують комікси і в навчальному процесі. Комікси на шкільну тему допомагають учням просто і дохідливо засвоювати матеріал, сприймати і запам’ятати інформацію. Вони розвивають уяву та фантазію, спонукають до творчості.

Ця серія заснована у 2017 році, перекладена з англійської на українську мову та видана у видавництві «Рідна мова». До неї увійшло 11 книг американського математика та художника Ларрі Гоніка. Самостійно, або у співавторстві з фахівцями різних галузей автор пише тексти та малює комікси. Його книжки цікаві за формою і спираються на солідне наукове підгрунтя.

Пропонуємо знайомство з однією із найпопулярніших освітніх серій для школярів – «Наука в коміксах», що наша бібліотека отримала від Українського інституту книги.

«Всесвітня історія. Том 4. Від Колумба до Конституції США» Ларрі Ґонік

Життя триває! Ця книжка популярного автора коміксів Ларрі Ґоніка починається з розповіді про Мексику, оповідає про прибуття Колумба до Нового cвіту, завоювання Америки іспанцями, створення португальської імперії в Азії і формування першої по-справжньому глобальної системи торгівлі.

Ви дізнаєтеся про протестантську Реформацію, про експансію Голландії та Англії, про зародження сучасної філософії та науки. Останній розділ розповідає про суперництво Франції і Британії в Північній Америці і перспективи всього світу в світлі Американської революції і конституції США — і все це мовою лаконічної графіки і дотепних коментарів.

«Всесвітня історія. Том 5. Від Бастилії до Багдада» Ларрі Ґонік

Історії не повернути назад, але можна її уявити, особливо, роздивляючись картинки блискучого автора нонфікшн-коміксів Ларрі Ґоніка. У цьому томі «Історії» оповідь починається з епохи Просвітництва, охоплює два з половиною століття, з революціями, суспільними та економічними зрушеннями, двома світовими війнами, колоніалізмом, науково-технічним прогресом, скасуванням рабства та багатьма іншими подіями, і закінчується XXI ст. з його війнами в Іраку та Афганістані.

У своїх дотепних текстах і графічних роботах Ґонік приділяє однакову увагу всім частинам світу, оживляючи минуле, і ми можемо поглянути на історію під новим, незвичним кутом.

«Біологія» Ларрі Ґонік

Ви ціпенієте, коли вчитель просить розрізати жабу? Ви досі думаєте, що ДНК розшифровується як «Дуже НеКомпетентний»? Гадаєте «цикл Кребса» — це ще один  сучасний транспортний засіб, щоб гасати містом? Якщо ви відповіли ствердно хоча б на одне з цих запитань, вам не обійтися без «Біології» з серії «Наука в коміксах». Цей пізнавальний і веселий посібник створили популяризатор науки Ларрі Ґонік і біолог Дейв Весснер — випускник Гарвардського університету, професор біології та завідувач кафедри «Здоров’я і людські цінності» при Девідсонському коледжі, який читає курси «Вступ до біології», «Мікробіологія» і «ВІЛ/СНІД».

Читаючи цю захопливу книжку, ви дізнаєтеся про «внутрішню кухню» клітин і магію експресії генів, про статеве  й нестатеве розмноження, про еволюцію й екосистеми… Байдуже, чи ви вперше заглядаєте в чашку Петрі, чи намагаєтеся освіжити знання після десятиліть їхньої деградації або ж просто цікавитеся тим, що таке біологічне життя — у цій книжці  знайдете відповіді на всі запитання.

Коментарі