"Театр - світ духовності і краси" - знайомтеся нові книги

Всесвітній день театру — професійне свято всіх працівників театрального цеху. Щороку його відзначають 27 березня. Це свято в усіх країнах світу проходить під девізом «Театр — засіб зміцнення миру і взаєморозуміння між народами».

Всесвітній день театру — професійне свято акторів, режисерів, постановників, сценаристів, продюсерів, техніків, декораторів і навіть білетерів і гардеробників. Вважається, що у театральному цеху немає другорядних ролей і професій, кожна важлива.

Працівники нашої книгозбірні хочуть познайомити вас з тематичними новинками, які бібліотека отримала від Українського інституту книги.

«Український театр. Видатні діячі та менеджмент» Андрій Лягущенко

Книжку присвячено видатним діячам українського театру, в яких дар творчості гармонійно поєднувався з умінням ефективно організовувати процес колективної художньої творчості. Вперше в українському театрознавстві в широкому контексті суспільно-культурної ситуації розглядається менеджерська діяльність Івана Штейна, Людвіга Млотковського, Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Івана Карпенка-Карого, Миколи Садовського, Панаса Саксаганського, Івана Мар’яненка, Леся Курбаса, Гната Юри, Василя Василька. Значну увагу приділено аналізу організаційно-правових форм функціонування вітчизняного сценічного мистецтва. Розглянуто історичний процес формування та розвитку моделі сценічного колективу, яка залишається  актуальною й до сьогодні. Проаналізовано багаторівневі стосунки українського театру із владою і процес становлення державного менеджменту в галузі виконавського мистецтва.

Видання розраховане на практиків, теоретиків театру, а також на усіх тих, хто цікавиться історією українського театру, культури й мистецтва. Видання можуть використовувати студенти профільних творчих закладів вищої та фахової передвищої освіти, які вивчають історію організаційних форм, менеджмент і продюсерство виконавського мистецтва.

Леся Українка на театральній сцені (1899–2020)

Видання подає бібліографічний літопис вистав, створених за драматургією Лесі Українки на українській та світовій драматичній, оперній і балетній сценах від першої постановки до останніх прем’єр сьогодення. Враховано також вистави про Лесю Українку.

Довідник адресовано мистецтвознавцям, режисерам, акторам, сценографам, завідувачам літературних частин театрів, викладачам і студентам мистецьких вузів, працівникам видавництв, редакцій, музеїв і бібліотек, усім, хто вивчає українську культуру.

 


Театр має виключно важливе етичне і художнє значення, несе в суспільство ідеї гуманізму і добра, сприяє формуванню естетичного смаку, розширенню кругозору.

Тож чи слухаємо ми оперу, чи насолоджуємося майстерністю і грацією артистів балету або з душевним трепетом стежимо за грою драматичних акторів, – ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята.

Коментарі