«Євген Гуцало: «Закликаю почуттям і словом…»»

До 85 річчя від дня народження Євгена Гуцала – талановитого майстра слова, українського письменника – шістдесятника, поета, прозаїка, новеліста і публіциста, лауреата Державної премії України ім.. Т. Г. Шевченка, літературної премії ім. Ю. Яновського – працівники центральної бібліотеки підготували книжкову викладку «Євген Гуцало: «Закликаю почуттям і словом…»».

Література, підібрана бібліотекарями, відображає багатогранний талант і непросту долю Євгена Пилиповича.

Євген Гуцало майстер найрізноманітніших жанрів української літератури. З – під його пера вийшло кілька десятків талановитих книг – це й реалістичні повісті, і химерні романи, і поетичні збірки, і блискуча публіцистика, та все ж вершиною його творчості вважають ліричну прозу. Саме за повість «Саййора» та збірку оповідань «Пролетіли коні» письменник у 1985 році удостоєний звання лауреата Шевченківської премії.

Чудова проза Євгена Гуцала, кращі зразки якої представлені на книжковій викладці, не залишить байдужими читачів ХХI століття, для яких життя та побут повоєнного села, описані в багатьох творах є чимось екзотичним і неймовірно далеким. Та людські почуття не мають віку, а мова, якою написані твори одного з найталановитіших українських письменників другої половини ХХ ст.. , буде зрозумілою доти, доки житимуть у цьому світі українці, які люблять і шанують рідну землю, рідне слово й рідний народ.


Коментарі