«Життям жорстоким, як жорства, Проходжу трудно, крок за кроком» Є.Маланюк (до 125-ї річниці від дня народження) (1897-1968)

 

 

01 лютого виповнюється  125 років від дня народження борця за Українську Державу в роки Української революції 1917-1921рр., офіцера Армії УНР, видатного українського поета Празької школи (на еміграції) та громадського діяча Євгена Маланюка.

У 1917 році 20-річним прапорщиком Євген Маланюк став добровольцем армії УНР, 3 роки захищав її незалежність на полях Громадянської війни, вимушено емігрував після інтернування петлюрівської армії в Польщі.

Осмислення Маланюком уроків поразки України у війні 1917-1920 рр. розкрило в ньому талановитого поета, філософа та історика, чиї ідеї актуальні донині.


Головною проблемою примарності незалежності України Маланюк вважав менталітет "малоросійства" в умах багатьох українців, які не усвідомлюють себе до кінця самостійною і самодостатньою нацією. Діагноз і симптоматику хвороби рідної країни він виклав у публікації "Малоросійство" (1959 р.).


В історії України Маланюк залишиться не лише як поет, скоріше, його можна назвати видатним філософом і мислителем, що аналізував явища в українській історії. З урахуванням подій сучасності можна впевнено сказати, що таких культурних діячів, як Маланюк, Україна гостро потребує і нині.



Шануймо наших героїв, осмислюймо зроблені ними висновки.

Коментарі