Гюго В. "Собор Паризької Богоматері" (1831) 190 років з часу виходу

190 років тому  в 1831 - був опублікований роман Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері", який вважається головною французькою книгою про кохання.

У цьому творі автор воскресив бурхливе життя французької столиці 15 століття. Події роману розвиваються в Парижі на тлі собору Нотр-Дам де Парі, який є ніби дійовою особою роману. І це невипадково: Нотр-Дам де Парі не тільки географічне, а й духовне «серце» Парижа.

"Собор Паризької Богоматері" - перший історичний роман французькою мовою. Звернення Гюго до далекого минулого було викликано широким поширенням історичної тематики в літературі та захопленням середньовіччям. Цей твір вважається справжнім шедевром. У ньому Гюго перегорнув книгу віків і влив у неї життя, сповнене тієї правди та гостроти, яка запалює читача. Він дав контраст жахливого - Квазімодо, і прекрасного - Есмеральда, підняв жахливе до прекрасного і так прийшов до торжества добра.

Роман неодноразово екранізувався і  налічується близько 20 кіноверсій книги. Перша екранізація вийшла 1905 року. Остання на сьогоднішній день в 1999 році.

 «Собор Паризької Богоматері»  архаїчний та сучасний. Читання цього роману в  будь –якому віці - завжди одкровення.

Працівники центральної міської бібліотеки запрошують до книгозбірні познайомитися з романом, який точно нікого не залишить байдужим, адже твір має дуже глибокий зміст.

Коментарі