З любов’ю до людей і Слова

                                          Поет – це слово. Це його життя.

                                                               (М. Вінграновський)

 

Його називають «чарівником слова», «степовим сварогом», «вінграком», «зітканим з любові». Його називають першим з-поміж рівних у плеяді шістдесятників. Це все про Миколу Вінграновського.

7 листопада 2021 р. минає 85 років від дня народження визначного українського поета, прозаїка, актора і кінорежисера, одного з кращих учнів Олександра Довженка – Миколи Степановича Вінграновського. Саме цій даті присвячено книжкову викладку «з любов’ю до людей і Слова».

У далекі шістдесяті минулого століття поет благодатним вихором увірвався в українську літературу, вписавши у національну скарбницю Любов’ю освячене Слово.

Микола Степанович автор поетичних збірок «Атомні прелюди», «Сто поезій», «На срібнім березі», «Київ» та ін., повістей «Сіроманець», «Кінь на вечірній зорі», роману «Наливайко». Він лауреат Національної премії України ім.. Шевченка за збірки творів для дітей «Літній ранок», «Літній вечір», «Ластівко біля вікна», «На добраніч».

Микола Вінграновський – кіноактор, режисер, сценарист. Він зіграв роль у фільмі «Повість полум’яних літ», який здобув нагороди міжнародних кінофестивалів у Каннах, Лондоні та Лос-Анджелесі.

На відміну від багатьох шістдесятників, які з кінця 80-х рр.. минулого століття захопилися політикою та пошуком посад, Микола Степанович зберіг вірність творчому покликанню. Єдиною керівною посадою (і то неоплачуваною) було головування в українському відділені ПЕН-клубу, що репрезентує національну літературу у світові масштаби.

Усіх поціновувачів творчості Миколи Вінграновського запрошуємо ознайомитися з підбіркою літератури.

Література, представлена на книжковій викладці ще раз окреслює, що поезія і проза М. Вінграновського – явище глибоке й самобутнє. З книг автора постає людина із добрим серцем. Він – МИКОЛА ВІНГРАНОВСЬКИЙ. Був і залишається.

Коментарі