«Класик пригодницької літератури» 235 років від дня народження Джеймса Фенімора Купера, американського прозаїка (1789-1851)

У 1879 році в невеликому місті Берлінгтон, штат Нью-Джерсі, народився Джеймс Фенімор Купер. Син заможних хліборобів, він отримав гарну освіту, проте студентське життя в Єльському коледжі не вразило юнака. У 17 років Купер вирішив піти на службу моряком, де почав відкривати для себе безмежні простори Великих Озер і Атлантики, що стали джерелом його майбутніх творів.

Смерть батька в 1810 році змусила Купера залишити море. Оселившись у Скарсдейлі, він написав свій перший роман, а згодом здобув світову славу завдяки патріотичним творам, таким як «Шпигун». Після кількох років у Європі, повернувшись на батьківщину, Купер побачив суспільство, де домінували гроші, і засудив цю моральну деградацію. Незважаючи на критику, він продовжував писати до самої смерті у 1851 році, залишивши світові безцінний літературний спадок.

Серед спадщини Джеймса Фенімора Купера особливе місце займає цикл із п’яти романів, об’єднаних під назвою «Повісті про Шкіряну Панчоху». Головний герой цих творів — Натті Бампо, сміливий слідопит і мисливець, людина, що втілює благородство і хоробрість. Протягом двох десятиліть Купер працював над цими романами, зокрема над такими відомими творами, як «Піонери», «Останній із могікан» і «Прерія». Події серії охоплюють період колонізації Америки, коли європейці захоплювали землі, руйнували природу та сіяли ворожнечу між корінними народами.

Творчість Купера справедливо стала взірцем пригодницької літератури, цікавої як для дітей, так і для дорослих. Його романи мають такий глибокий зміст, що, перечитуючи їх у дорослому віці, можна з подивом відкрити нові грані, які залишилися непоміченими в юності. Це свідчить про багатошаровість і універсальність його творів, які з роками відкривають все нові аспекти для читача.


Коментарі