Здорове харчування (огляд книг)

Майкл Мозлі «Розумний кишківник. Як змінити своє тіло зсередини»

Автор цієї книжки стверджує, що кишківник — наш «другий мозок»: він містить понад сто мільйонів нейронів — приблизно стільки ж, скільки й мозок кішки. Кишківник не вміє розв’язувати геометричних задач і не переймається податками, натомість регулює травлення й нормалізує самопочуття людини.

У формі мандрівки травною системою доктор Майкл Мозлі розповість про те, що роблять органи травлення і що стається, коли з ними щось не так. А ще запропонує науково перевірені методи, які допоможуть контролювати харчові вподобання й сприятимуть схудненню. Розкаже, як плекати «хороших» бактерій, що відповідають за нормальне функціонування кишківника, і як боротися з «поганцями», які викликають ожиріння та інші захворювання.

Наприкінці книжки ви знайдете рецепти від дієтологині Тані Боровскі та лікарки загальної практики Клер Бейлі — весь арсенал засобів, щоб нормалізувати роботу кишківника й поліпшити загальний фізичний стан.

Ума Найду «Їжа для ментального здоров'я. Як харчуватися, щоб жити без стресу, депресії, тривожності»

Зв’язок між дієтологією та психіатрією може видатися не надто природним. Уявіть собі доктора Фройда з його люлькою та шкіряною канапою — навряд чи він виписував рецепти на запеченого лосося. Насправді, як показує мій досвід, психіатри відсилають своїх пацієнтів додому з рецептурними лікарськими препаратами або направленнями на інші види терапії, однак без будь-яких рекомендацій стосовно того, як продукти харчування можуть допомогти їм подолати труднощі, через які вони опинилися на канапі психоаналітика. У наш час багато сумлінних людей постійно розмірковують про їжу, яку споживають (як вона впливає на серце, навколишнє середовище і, понад усе, на розмір талії), однак мало хто замислюється про вплив харчових продуктів на мозок.

На перший погляд зв’язок між харчуванням та психічним здоров’ям може здатися не зовсім очевидним, однак він має надзвичайно важливе значення для розуміння подвійної епідемії у сучасній галузі охорони здоров’я. Хоча рівень медичних знань і технологій зараз вищий, ніж будь-коли, велике занепокоєння викликає повсюдне поширення психічних розладів та негативного впливу неправильного харчування на здоров’я. Протягом року у кожного п’ятого дорослого американця діагностують одне із психічних захворювань; на певному етапі життя такий діагноз отримують 46 відсотків американців. Тридцять сім відсотків американців страждають від ожиріння, а ще 32,5 відсотка мають надлишкову вагу, тобто загалом близько 70 відсотків населення мають вагу, яка перевищує оптимальний рівень. Орієнтовно 23,1 мільйона американців мають діагноз «діабет», а ще приблизно у 7,2 мільйона мешканців США ця хвороба не діагностована. Разом це складає 30,3 мільйона осіб, тобто майже 10 відсотків населення. 

Герман Понцер «Наш метаболізм. Калорії, вага та секрети міцного здоров’я»

Якщо ви досі не змогли схуднути, час прочитати цю книжку. Бо насправді ви нічого не знали про свій метаболізм, тренування, спалення калорій та витрату енергії.

Герман Понцер пропонує результати свого десятирічного дослідження, присвяченого таємному зв’язку нашого метаболізму із джерелом молодості, краси та точним, як годинник, функціонуванням організму.

Як працює загадковий процес обміну речовин; чому калорії не спалюються автоматично і до чого тут жирові запаси; що таке компенсація та обмеження енергетичних витрат, тренування, раціон та режим харчування, дієти та теорія Дарвіна; яку максимальну кількість калорій може спалити людина та де межа нашої енерговитривалості? Час дізнатися все про наш метаболізм, щоб назавжди забути про хвороби та жити повноцінним здоровим життям.

Бі Вілсон «Що ми їмо. Як харчова революція змінює наші життя і світ навколо»

Чи можна жити одночасно в раю та в пеклі? Можна, якщо йдеться про світ сучасної їжі. З одного боку, нашим предкам і не снилося, що їхні нащадки щодня смакуватимуть виноградом, м’ясом, лате чи шматком медовика. А з другого — ми об’їдаємося фабрикатами і снеками, а продукти з поживи перетворюються на отруту. Що чекати в майбутньому, якщо зараз ми перебираємо норми цукру в кілька разів? На кому відповідальність: на кожній людині чи на виробниках фастфуду і снеків? Як в Індії діабет став хворобою дітей? Чому в Чилі заборонено ставити мультикових персонажів на пачках пластівців? Як сухарики Flint з ароматом холодцю і хрону стали привидом страв, які раніше їли українці?

Ця книжка шокує вас, але водночас запевнить, що в людства є майбутнє. Воно — у зміні звичок: відмовитися від культури нетерплячки, повернути обідні години й домашню кухню, а також — розмаїття овочів на столі.

Моллі Кармел  «Попрощайся з цукром. Інструкція зі здорового й щасливого життя»

Авторка — фахівець із розладів харчування, власник клініки та людина, яка тривалий час боролася із зайвою масою тіла, ділиться своїм досвідом, завдяки якому їй вдалося повернутися до здорового й щасливого життя. Нині вона допомагає зробити це пацієнтам своєї клініки. У цій книзі Моллі Кармел розповідає про вплив цукру на обмін речовин в організмі людини та про залежність, яку він викликає.

Завдяки розписаній покроково програмі, розрахованій на два місяці, читачі зможуть назавжди позбавитися залежності від солодощів, скинути зайву масу тіла, уникнути загрози захворіти на цукровий діабет та інші недуги й насолоджуватися повноцінним життям.

Коментарі