80 років від часу видання найвідомішого твору французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц» (1943)

Цю казку читали усі. У неї своя особлива чарівність і незвичайна доля. А чи всі знають, що...

Ілюстрації в книзі виконані самим Сент-Екзюпері. Картинки є важливою частиною книги, саме тому без них казка не публікується. В 1940 році, в перервах між бойовими діями, письменник малював ескізи хлопчика з крилами, або верхи на хмарі. Однак незабаром у хлопчика замість крил був довгий шарф, а хмара замінилося на астероїд.

Книга представляється доброю казкою, однак, не всі погодяться, що даний твір – казка. У книзі міститься багато філософських тем і переживань автора. Діти, швидше за все, просто не зрозуміють той глибокий сенс, який зберігається в підтекстах твору.

Прототипом Рози вважають дружину письменника Консуело, а Лиса – Сільвію Рейнхардт, яка була йому добрим другом та помічником.

З усіх книг французькою «Маленький принц» – найперекладеніша: 250 мовами і незвичайними діалектами! В одній лише Індії – на хінді, телугу, маратхі, панджабі, тамільському, малаялах, бенгальському та конкані. А ще мова Брайля (для сліпих). Вперше вона вийшла не мовою оригіналу, а англійською. Російською її переклала велика Нора Галь, а українською – не менш чудовий перекладач Анатолій Перепадя.

За цей час у світі було продано понад 140 мільйонів екземплярів цієї книги.

Найчастіше використовувана цитата з казки: «Ти відповідає за тих, кого приручив». Ми пропонуємо не менш гідну і ще більш надихаючу: «Знаєш, чому хороша пустеля? Десь у ній ховаються джерела...»

Ідея книги зародилася 29 грудня 1935 року. Саме тоді Антуан де Сент-Екзюпері летів на власному літаку від Парижа до Сайгона. Однак сталася катастрофа в лівійській пустелі. Врятували його лише через п’ять днів. За ці п’ять днів письменник і придумав цю казку.

10 цікавих фактів з життя Екзюпері

Антуан де Сент-Екзюпері походив із старовинного роду перигорских дворян.

Вперше в небі Екзюпері опинився в 12-річному віці і, зрозуміло, в якості пасажира, а не льотчика. Саме після цього польоту хлопчик загорівся бажанням стати пілотом.

Цікавий факт, що в дитинстві майбутній письменник намагався створити літальний апарат з старого велосипеда, дроту та різного мотлоху.

Перший твір Антуана де Сент-Екзюпері називався «Льотчик».

Цікавий факт, що Екзюпері був лівшею.

Цікаво, що за своє життя Екзюпері 15 разів зазнавав аварії, перебуваючи за штурвалом літака.

У письменника є патент за поліпшення кількох авіаційних приладів.

На фронт Екзюпері пішов добровольцем. За час війни він здійснив багато бойових і розвідувальних вильотів.

Знаменитий письменник і льотчик загинув у липні 1944 р. його Уламки літака були виявлені лише в 2000 р.

У 2008 р. колишній німецький пілот Люфтваффе, Хорст Рипперт, зізнався, що це він збив Екзюпері. 86-річний пілот сказав, що просто не знав, хто перебував за штурвалом ворожого літака. Німець заявив, що був великим шанувальником французького письменника.

Коментарі