Таємничі, неповторні, однієї крові з нами

 «Коли буде зрубане останнє дерево,

коли буде отруєна остання річка,

коли буде спійманий останній птах,-

тільки тоді ви зрозумієте , що гроші

не можна їсти»

              (Мудрість індіанського народу).

 

Щороку 3 березня мешканці планети Земля святкують Всесвітній день дикої природи. Вперше це молоде свято відзначили у 2023 році. З цього часу цей день регулярно нагадує нам про вразливість світу фауни та флори і нагальну потребу в його захисті. Адже в іншому випадку дика природа просто буде знищена.

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день дикої природи? В грудні 2013 року відбулося 68 засідання Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних  націй, де розглядалися проблеми дикої природи та шляхи їх розв’язання. Саме тоді присутні на цій сесії постановили відзначати Всесвітній день дикої природи. За дату святкування було вибрано 3 березня. У зв’язку з цим було підписано відповідну Резолюцію, у якій зазначалося, наскільки цінними та важливими для Землі є представники флори та фауни, особливо ті, що зникають та знищуються людиною.

У той день на сесії були присутні близько 200 представників з різних країн світу. Усі вони одноголосно погодилися з рішенням прийняття Всесвітній день дикої природи з метою інформування людства про види тварин і рослин, які потребують захист.

Дата 3 березня має величезне значення для захисту дикої природи, адже  саме в цей день в 1973 році була прийнята Конвенція СІТЕС, яка забороняла нелегальну торгівлю дикими тваринами, яким загрожує знищення.

Сумнозвісний факт полягає в тому, що ця торгівля приносить прибутків на 15-20 мільйонів доларів. В той самий час сотні видів тварин, серед яких леопарди, амурські тигри, сніжний барс, білий кит,риби, що наповнюють глибини морів та океанів, перебувають на межі зникнення. Про цю проблему треба говорити, привертати до неї увагу, щоб протидіяти знищенню дикої природи.

У 1999 році Україна приєдналась до рішення Конвенції про міжнародну торгівлю дикими тваринами та взяла на себе зобов’язання дотримуватися правил Конвенції. А полягають вони у ліквідації ринків, на яких незаконно продаються об’єкти флори та фауни, що перебувають на межі зникнення. Науковці занепокоєні різким скороченням популяцій диких тварин. Так, за останнє п’ятдесятиліття кількість тварин на нашій планеті зменшилась аж на 60%. Це шокуючий показник, який свідчить про те, що сьогодні природа потребує захисту від людської діяльності.

Сьогодні на нашій планеті мешкає один відсоток диких тварин, від чисельності, що населяли Землю за час її існування.

Попри те, що Всесвітній день дикої природи почали відзначати зовсім недавно, починають формуватися певні традиції, приурочені до цього дня. Так, у цей день відкривають свої двері зоопарки, на території звіринців проходять цікаві акції та вікторини для дорослих та дітей. З життям дикої природи можна ознайомитися в тематичних музеях, парках, ботанічних садах.

З кожним роком у цей день спостерігається підвищення активності волонтерів, які організовують прибирання територій від сміття. Мало хто знає, але саме сміття, що залишають неохайні відпочивальники, становить найбільшу загрозу для братів наших менших.

Працівники відділу обслуговування центральної бібліотеки ПМТР до Всесвітнього день дикої природи підготували еко-поличку «Таємничі, неповторні, однієї крові з нами».


Коментарі