Грані великого таланту

                                                                                                          Ми віримо глибоко й безконечно,                                                                                                                          Що правда і добро, І наш народ не вмре!                                                                                                                                                                (Б. Лепкий)

9 листопада 2022року виповнюється 150 років від дня народження Богдана Лепкого – письменника, науковця, культурно-громадського діяча, популяризатора українського національного слова на чужині, хранителя національної ідеї на рідних теренах. У часи розрух і національного гноблення України кінця ХІХ – початку ХХ століття Богдан Лепкий був голосом українського народу: «Я вірю, як у Бога, в відродження країни, що є, що є дорога з упадку і руїни». До ювілейної дати Богдана  Лепкого бібліотекарі ЦБ підготували тематичну поличку «Грані великого таланту».

За кількістю написаного Богдан Лепкий  поступається в українській літературі тільки Ів. Франкові.  Загалом його творчий доробок становить понад 80 книг. Богдан Сильвестрович залишив різножанрову творчу спадщину, особливе місце в якій посідає проза (оповідання, новели, історичні повісті «Вадим», «Крутіж», «Сотниківна», «Орли», трилогія «Мазепа», мемуари «Бережани»). Богдан Лепкий як письменник, історик, патріот у трилогії «Мазепа» намагався сказати сущу правду про опального політичного діяча.

Ліричний вірш письменника «Чуєш, брате мій» («Журавлі»), покладений на музику його братом Левком Лепким, живе і досі як народна пісня. Невимовним смутком і болем, але разом із тим і палкою синівською любов’ю до рідного краю і тугою за його втратою сповнений вірш.

У творчій скарбниці Богдана Сильвестровича є також казки та оповідання для дітей. Книги письменника перекладалися чеською, польською, німецькою та іншими мовами.

Богдан Лепкий усе життя і весь свій талант присвятив своєму народові, збагаченню його культури. Відень, Вецляр, Берлін, Краків були в житті митця, але в очах своїх проніс він блакить рідного неба, а в серці – велику, ніжну любов до рідного народу. Тож усіх шанувальників літератури запрошуємо до ЦМБ для ближчого ознайомлення з життєвим шляхом і літературним доробком Богдана Лепкого, представленим на тематичній поличці «Грані великого таланту».


Коментарі