СНІД: знати, щоб жити

Щорічно 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятого у 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

В Україні, я і в усьому світі, триває поширення епідемії ВІЛ/СНІДу, яка тісно пов’язана з іншими хворобами – туберкульозом, наркозалежністю, гепатитом. За дослідженням українських та зарубіжних вчених, ці хвороби, взаємнопідсилюючи одна одну, руйнують імунну систему людини. Водночас таким захворюванням можно запобігти. Слід зазначити, що вчасне реагування на епідемії, зокрема епідемію ВІЛ/СНІДу, можно зменшити негативні наслідки та послабити темпи поширення вірусу. Досягається це, насамперед, завдяки ефективному використанню профілактичних інструментів, а саме систематичної інформаційно-просвітницької роботи як серед населення в цілому, так і серед груп ризику, забезпеченні доступності послуг, недопущення випадків дискримінації ВІЛ-інфікованих осіб.

Факти, які кожен має знати про ВІЛ/СНІД

1. Хвороба спричинена вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) призводить до смертельної хвороби – синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІД). ВІЛ та СНІД – невиліковні.

2. Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть, якщо вона є носієм вірусу.

3. Вірус передається на всіх стадіях захворювання.

4. ВІЛ-інфекція передається через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров’ю.

 5. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах, тощо.

6. Тест на ВІЛ здійснюється в закладах системи охорони здоров’я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест на ВІЛ є конфіденційним.

7. Дискримінація людей, які живуть з ВІЛ – це порушення прав людини.

Кожна людина повинна до кінця усвідомлювати всю небезпеку, яку несе СНІД, дбати про власне здоров’я і здоров’я своїх рідних та близьких й толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією. 

Бережіть себе, піклуйтеся про ближніх. Будьте здорові!


Коментарі