Зберігаємо культуру, памятаємо історію

18 квітня у Міжнародний день пам’яток та історичних місць в Україні щорічно відзначається День пам’яток історії та культури.


Це свято всіх, хто цінує  культурну спадщину і пам’ятає історію своїх предків.  В цей день згадують про те, що кожна країна - це унікальна історія та культура. Завдання цього свята - нагадати суспільству про необхідність збереження культурної спадщини.

 

    Наша Батьківщина має надзвичайно багату культурно-історичну  спадщину. Кожна епоха залишає нам у спадок пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію. Український народ дбайливо оберігає витоки своєї культури.

За попередніми підрахунками, понад 150 різних пам’яток та об’єктів культури були частково пошкоджені або повністю знищені внаслідок повномасштабного військового вторгнення росії на територію вільної України.

Відтепер чи не усі руйнації, які російська армія нанесла культурній спадщині України можна буде переглянути в режимі реального часу. Для наочної демонстрації масштабів руйнації, Український культурний фонд запускає інтерактивну «Мапу культурних втрат», де візуалізовано воєнні злочини росії.

Цивілізований світ розуміє цінність культурної ідентичності для країни. Сьогодні до справи збереження української культурної спадщини активно долучаються окремі закордонні заклади. Зокрема, у Польщі створили Комітет допомоги музеям України, уряд Німеччини ініціював створення Мережі захисту культурних цінностей України, застосовується досвід реставраторів з Хорватії тощо.

              До всеукраїнської акції порятунку культури в режимі реального часу долучаються волонтери, український бізнес й міста: вони захищають пам’ятки культурної спадщини, щоб вони не постраждали від війни. Адже роками, десятиріччями та століттями формувалось середовище, в якому ми живемо. Тож важливо зробити так, щоб цінні об’єкти пережили війну та збереглись для наступних поколінь українців.

              Пізнати свій рідний край, його історію та культуру нам допомагають книги. Тож центральна міська бібліотека чекає всіх, кому цікаве наше минуле, витоки української культури, щоб осягнути її глибину, відкрити для себе багато нового і цікавого, та отримати незабутні враження від прочитаного.



Коментарі