10 несподіваних фактів про гарбуз

 

Гарбуз напряму асоціюється з осінню. По-перше, тому що саме восени святкується Хеллоуїн, а гарбуз - основний символ цього свята. По-друге, цей плід символізує закінчення збору врожаю. А по-третє, гарбуз чудово поєднується з корицею і мускатним горіхом, а тому з нього можна пекти смачні осінні пироги до чаю.

Здається, що ми знаємо про помаранчевий плід все, але, як виявилося, у гарбуза повно історій, якими він може нас здивувати.

1. Насправді гарбуз або кабак (лат. Cucurbita) — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів.

2.Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі.

3. Поласувати свіжим врожаєм з місцевих полів можна з серпня по листопад. Зберігається гарбуз протягом декількох тижнів, якщо робити це належним чином.

4. Пам’ятаєте віршик “Ой, чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?” Виявляється, що існує близько 800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них — їстівні. Вражає різноманіття кольорів: білий, жовтий, зелений, чорний. Гарбузи можуть бути однотонними, плямистими або смугастими. Вони також мають різну форму: круглі або овальні, грушо- або цибулеподібні, з гладкою шкіркою або з пухирцями.

5. Купуючи гарбуз, переконайтеся, що у нього залишилось стебло, бо без нього плід може бути непридатний в їжу. Гарбуз має бути важче, ніж він є на вигляд, також по ньому можна постукати: якщо звучить порожньо — плід дозрілий.

6. Гарбузове масло дуже корисне: воно допомагає знизити рівень холестерину в організмі й запобігає серцево-судинним захворюванням. Також воно багате на вітаміни A, E та K, містить селен, фітостероли і лінолеву кислоту. Щоб виготовити 1 літр масла з гарбузового насіння, необхідно 35 гарбузів.

Гарбузове масло дуже корисне.

Гарбуз має високий вміст бета-каротину. Також він містить натрій і калій, які необхідні для наших м’язів та підтримки необхідної кількості води в організмі.

 До вмісту корисного продукту також входить магній, кальцій, залізо, фосфорна і кремнієва кислота, а також вітаміни групи B, C і D. При цьому 100 грамів гарбуза містять лише 25 калорій!

А ще гарбузове насіння містить цинк, що є дуже важливим для чоловічої статевої системи.

Можливо, як кажуть у народі одним “гарбузом ситий не будеш”, проте у поєднанні з іншою їжею — точно будеш здоровий!

7. Проте найпопулярніше застосування гарбузів не зовсім зв’язане з їх поїданням. Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном.

За традицією з гарбуза виймають м’якість, вирізають на ньому більш-менш страшне обличчя, а всередину ставляють свічку, щоб утворити ліхтар. Якщо промити внутрішню частину вашого Джека оцтом, а ззовні розпорошити лак для волосся — можна уникнути цвілі та зберегти своє творіння довше.

8. В гарбузів навіть є своя столиця — у Мортоні, штат Ілліоніс. Розташований там завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966 року проходить щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.

Схоже свято відбувається з вересня по листопад в маленькому німецькому містечку Людвігсбург. Місцева виставка вражає не тільки великим різноманіттям сортів, але й скульптурами, створеними з гарбузів.

9. Популярний нині кавовий напій Pumpkin Spice Latte мав на меті відтворити лише спеції гарбузового пирога, а не смак самого гарбуза. Мережа кав’ярень Starbucks стала виготовляти цей напій з 2003 року, а з 2015 у рецепт додали справжнє гарбузове пюре.

10. Гарбузи можна зберігати в прохолодному, сухому і темному місці протягом кількох тижнів. Після того, як гарбуз був нарізаний, потрібно тримати його в холодильнику, але не більше 30 днів.

Коментарі