Розслідування з багатьма невідомими до 130 річчя від дня народження Агати Крісті

15 вересня 1890 року народилася Дама Агата Мері Кларисса Крісті, леді Малловен – англійська письменниця, майстриня і одна з найвідоміших у світі представниць детективного жанру, творець класичних персонажів детективної літератури – Еркюля Пуаро та міс Марпл.

Якщо ви любите, коли сюжет напружений, немов струна, до самого останнього слова, то детективи Агати Крісті – це знахідка для вас.

«І не лишилось жодного»

Початок книги — це вже великий спойлер, оскільки ми чуємо пісню, де йдеться про вбивство усіх присутніх. На далекому Солдатському острові готель збирає незнайомців, яким напередодні прийшло запрошення. Ніхто не знає, для чого їх запросили та з якою метою. Сюжет починає інтригувати, коли відбуваються жахливі вбивства. Вони трапляються почергово, зі старої дитячої лічилки. Перед кожним вбивством зі столу пропадає одна порцелянова статуетка.

Детектив читається буквально за один вечір та з великим задоволенням. Кожен персонаж цікавий по-своєму.  Похмурі обставини та безліч таємниць забирають читача з голови до ніг у свій полон. І головне — це довгоочікувана несподівана розв’язка, яка до самого кінця тривожить душу та розум.

«Випробування невинуватістю»

Великий маєток «Сонячний Ріг» є головним. Але нехай вас не заплутує така сонячна назва. Два роки тому відбулося вбивство власниці цього маєтку Рейчел Аргайл, в якому звинувачують її прийомного сина. Після деякого часу до маєтку приїхав Док Артур, який якраз і надав алібі підозрюваному, який… уже мертвий, і що далі? Підозрювати ви будете кожного жителя цього сімейства, усі мають таємниці, кожен житель маєтку розуміє, що вбивця дотепер серед них. І що в кожного з них був мотив розправитись з тиранічною жінкою, яка кожному з них зіпсувала життя.

Доволі важко передати весь емоційний стан та напруження, яке вирує у будинку, та авторці це з легкістю вдається. Роман вміло відкриває психологічну драму різних за характером та темпераментом людей, зібраних під одним дахом, кожен з яких мав причини й можливість вбити жертву. Агата Крісті майстерно розставляє персонажів та декорації, розкішні описи вагань героїв. І буквально на останніх сторінках відкриває буквально всю реальну історію персонажів. Такого фіналу ви точно не очікували.

«Убивства за абеткою»

У детективі є декілька розділів, написаних від третьої особи. Історія розгортається неквапливо, з усіма звичними нам описами міст та людей. В цілому, роман вийшов  цілком в стилі авторки.

Цього разу вбивця вдається до абетки і таким чином скоює жахливі вбивства. У цьому детективі читачі зустрінуть Еркюля Пуаро й оцінять усі його здібності. Перед кожним убивством вбивця відправляє детективові листа, в якому пише, де й коли знову проллється кров. Та одного разу абеткова схема дає збій, і Пуаро розуміє, що вбивцю знайти не так просто.

«Вбивство у “Східному експресі”»

Майстерно заплутані сліди, чудові та продумані персонажі, які зв’язані непростою історією, інтригують вже з перших сторінок. Цікаво, лаконічно та атмосферно. Детектив сповнений неабиякої динаміки. Власне, ця книга є найвідомішою історією серед усіх книг авторки. Про це говорить не один екранізований фільм.

Еркюль Пуаро опиняється серед виру подій у «Східному експресі». Вночі в потязі вбивають американця Ретчетта, який день перед тим просив допомоги у детектива, щоб той став його охоронцем. Але той відмовився. Тепер Пуаро не може знайти місця, адже прагне чим хутчіш розгадати загадку, як у закритому купе вбили людину? Через снігові замети поїзд зупинився десь на Балканах, пасажири нервують, а дивний містер Ретчетт лежить мертвим у своєму купе. Справу ускладнює те, що кожен із пасажирів має алібі. Тому починає підозрювати усіх.

«Свідок обвинувачення»

За сюжетом до популярного адвоката звертається Леонард Воул, якого звинувачують у вбивстві однієї літньої пані. Усі докази спрямовані проти парубка, та той наполягає і клянеться, що він не винен. Дрова у вогнище підкидає його дружина, котра свідчить проти нього, знаючи, що він не винен. Що задумала дружина? Чи це її помста за те, що чоловік зраджував? Ціна надто велика, адже хлопця мають стратити.

По завершенню книги, ви сидітимете з відкритим ротом і не розумітимете, що відбулось. Повірте! Власне, цей роман вважають діамантом у творчості письменниці, і недаремно! Роман компактний в сенсі сюжету. Тут немає нудних сцен чи персонажів. Це психологічний вир, який запевнить вас у таланті Агати.

«Оголошено вбивство»

Головним спостерігачем є Міс Марпл, з якою так приємно розгадувати усі можливі варіанти вбивств. Її майстерні знання різновидів отрут вражають. Дедукція розвинута не менше, ніж у Шерлока, а скептицизм, який присутній всюди, додає шарму.

Жителі Англії розпочинають свій день з чаю та читання газети. Саме у такий незвичний спосіб усі дізналися, що відбудеться вбивство — оголошення в щоденній газеті. Звісно, усі думають, що це безглуздий жарт, на який уваги практично ніхто не звертає. В оголошенні йдеться про те, що сьогодні о пів на сьому в будинку Летиції Блеклок буде скоєне вбивство, неабияк заінтригувало мешканців англійської провінції.

Чимало охочих зібралось на, так би мовити, «виставу», та раптом пів на сьому в будинку погасло світло, почулося декілька пострілів, а коли світло з’явилося, на підлозі знайшли мертвого молодика. От і вам вистава зі справжнім трупом та великою таємницею!

«Поїзд о 4:50 з Паддінгтона»

Марпл — це вдумлива, продумана жінка. І це приємність спостерігати за її роботою. У романі на передній план виходять розмови, міркування про природу людини та її психологію. Авторка вміло підводить читача до думки, що ось я вже все зрозумів, коло підозрюваних очевидний, і раптом все встає з ніг на голову і треба починати думати заново.

За сюжетом, героїня міс Елспет Макгіллікадді їде в поїзді і бачить, як в іншому потязі, який проїжджає повз, стається вбивство. Про що повідомляє начальнику потягу, та всі переконують її, що це їй здалося. Тому вона вирішує звернутися до міс Марпл.

Тіла немає, крові немає, нічого підозрілого немає. Саме тому поліція не повірила міс Елспет. З усього можна подумати, що нападник може викинути труп абсолютно в будь-якому місці.

Чудова кінцівка, яка тримає інтригу протягом усього сюжету. Спочатку ви думаєте на одного персонажа, потім на іншого, потім на ще іншого — Агата Крісті й водить нас за ніс, але від цього ти отримуєш незрозуміле задоволення.

Більшість детективів Агати Крісті побудовані на психології людини, особисті мотиви стають на передній план, а сюжети дивують своїми викрутасами.


Коментарі