День батька 2020: історія свята, ідеї для подарунків татові


З 2019 року День батька в Україні - державне свято. У 2020 році День батька відзначать 21 червня.

Історія свята День батька

День батька (Father's Day) з'явився в США більше ста років тому, але в якості національного свята затвердили його тільки в 1966 році. Президент США Ліндон Джонсон підписав постанову про відзначення Дня батька щороку в третю неділю червня.
 Як і День матері, День батька придумала вдячна дочка. Під час відвідування церковної меси декотра Сонора Смарт з Арканзасу подумала, чому б не висловити любов і вдячність татам, встановивши спеціальне свято. Сонора виховувалася в багатодітній родині ветерана громадянської війни, який після смерті дружини виховував самотужки шістьох дітей. Жінка звернулася з проханням до місцевої влади, і її ідею підтримали.
 Після того, як свято стало національним в 60-х роках в США, ідею святкування підхопили в Канаді, Південній Африці, Японії, Франції, Швейцарії, Великобританії. Сьогодні перелік країн розширився до 40.
 Варто відзначити, що в Італії День батька відзначають 19 березня, в Польщі - 23 червня, в Південній Кореї - 8 травня, в Німеччині - в день Вознесіння Господнього, в Австралії - в першу неділю вересня, а в Грузії - 3 жовтня.
 Цікаво, що так само, як і в День матері, в деяких країнах прийнято чіпляти на одяг квітку троянди. При цьому червону - якщо батько живий, білу - якщо вже помер.

В Україні в 2006 році з ініціативою відзначати День батька виступили представники громадської організації Міжнародний центр батьківства. У 2009 році Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім'ї та відповідального батьківства оголосив про щорічне святкування Всенародного дня батька в третю неділю вересня.
 Через 10 років, в 2019 році, президентом України Петром Порошенком був підписаний указ про перенесення дати святкування на третю неділю червня. У документі зазначено, що одна з цілей свята - підвищення статусу чоловіка як батька в процесі виховання дітей.
Як відзначають День батька в усьому світі

У різних країнах існують свої традиції святкування Дня батька. Наприклад, в Японії це свято іменується Днем хлопчиків, оскільки вважають, що мужність треба виховувати з раннього дитинства. Хлопчикам дарують ножі, самурайські мечі та іншу зброю.
 В Італії батьки, за традицією, отримують від дітей парфуми і пляшку хорошого алкоголю.
 В Австралії День батька прийнято проводити на природі всією сім'єю.
 Особливо шанують традиції у Фінляндії: по кімнатах розвішують прапори, діти готують сувеніри своїми руками, а господині печуть ласощі. Також прийнято відвідувати місця поховань, а ввечері влаштовують гуляння.

Що подарувати батькові в День батька

Дорогим є не сам подарунок, а увага, яку варто приділити батькові в День батька. Тому подарунок може бути чисто символічним, і навіть - неоригінальним.
 Типові подарунки в День батька:
набори для гоління, засоби гігієни (бритва, гелі до і після гоління, дезодорант, парфуми, гель для душу);
аксесуари (краватка, ремінь, запонки, годинник, брелок, портмоне, запальничка);
предмети одягу (шкарпетки, кепка, футболка);
канцелярія (ручка, щоденник, візитниця);
гаджети та аксесуари до них (телефон, планшет, чохли для техніки, навушники, портативна батарея);
алкогольні напої (дорогий коньяк, віскі, бренді, ром, джин);
солодощі (торти, тістечка).
  
Оригінальні подарунки для батька до свята:
Сімейний фотоальбом. Сентиментальний подарунок, який обов'язково сподобається люблячому батька. Фотоальбом не обов'язково повинен бути великим, можна підготувати буквально з десяток "предметних" фотографій. Просунутим батькам готують фотоальбом на диску або іншому носії. Сюди можна помістити велику кількість сімейних фото або відео.
Відеопривітання. Сьогодні багато вміють знімати ролики за допомогою смартфонів, тому діти можуть підготувати гарне відео привітання для батька. Особливо актуально це для тих дітей, які живуть далеко від батьків.
Книга родоводу. Це серйозний подарунок, який складно підготувати за один-два дні. Тому, хто взявся за генеалогію своєї родини, доведеться витратити час і гроші, щоб відновити давні родинні зв'язки. Зате подарунок буде корисний і для наступних поколінь.
Для дозвілля. Це подарунки, які вибирають в залежності від інтересів і захоплень батька.
 Для любителя книг можна подарувати новинку книжкового ринку або електронну книгу з підпискою на популярні онлайн-бібліотеки.
В якості подарунка батькові-інтелектуалу підійдуть шахи, шашки, нарди, доміно та інші настільні ігри.
Любителю природи і походів дарують рюкзаки, ліхтарики, набори для пікніка і гриля, ножі і навіть надувні човни. Рибаку варто подарувати вудку, спінінг, набір блешень, сумку для снастей або улову, сертифікат на відвідування приватних озер для вилову риби.
Для батька, який веде активний спосіб життя, в якості подарунка підійдуть пристосування для заняття спортом. А саме: гантелі, м'ячі, спортивний одяг і взуття, тренажери, квитки на відвідування матчу улюбленої команди і т.д.
Турбота про здоров'я. Думка про те, що такий подарунок потрібніший батькові пенсійного віку, - помилкова. Навіть тим, хто відчуває себе прекрасно, не зайвим буде діагностика організму або путівка в санаторій на морський курорт.

Коментарі