Джеймс Кервуд: «Мої враження взяті… з самого серця природи» (12.06.2023 – 145 років від дня народження американського письменника, еколога, мандрівника)

145 років тому народився Джеймс Олівер Кервуд – американський письменник і еколог, автор пригодницької літератури, мандрівник, член Мічиганської комісії з захисту навколишнього середовища.

Джеймс Олівер Кервуд народився 12 червня 1878 року в маленькому містечку Оуоссо (штат Мічиґан, США) .Його батько був нащадком відомого англійського письменника-мариніста Фредерика Маррієта (1798–1848), мати — дочкою вождя індіанського племені могавків.

Дж. Кервуд мріяв стати автором з раннього дитинства. Хоча йому й не вистачало навичок письма, юний Джеймс Олівер написав роман з 200 000 слів, коли йому було 9 років.

Перший опублікований твір 16 річного автора з'явився в  1894 року в місцевій газеті «Арґус».

Джеймс Олівер не був беручким до науки, тому він був виключений зі школи. В 16 років здійснив велосипедний тур по багатьом південним штатам, у 17 подорожував у вагоні з продажу готових лікарських засобів. Після мандрівок Кервуд повернувся до Мічиґану і протягом двох років навчався в університеті Мічиґану. Протягом наступних восьми років він працював кореспондентом, а згодом редактором газети «Ньюз Трібюн»  в Детройті.

Кервуд писав оповідання, поєднуючи розповіді про природу і пригоди. Його оповідання вийшли за межі газети та почали регулярно друкуватись в популярних журналах.

У 1907 році Джеймс Олівер Кервуд   залишає посаду редактора для того, щоб присвятити увесь свій час письменству. Протягом свого життя письменник написав понад 30 романів. Найвідоміші з них «Казан», «Гризлі», «Бродяги Півночі», «Син Казана». Його романи продовжували кращі традиції європейсько-американської пригодницької літератури, зокрема твори Джека Лондона про Північ.  Головні герої його книжок – дикі тварини в дикій природі. Письменник протягом життя багато подорожував по Канаді та Алясці,де набирався вражень для своїх романів.

Кервуда супроводжував успіх, він розбагатів і в1922 році побудував у своєму рідному місті будинок в стилі ХХVII століття  - Замок Кервуда.

Кервуд був захисником дикої природи, в тому числі він боровся за скорочення сезону полювання, а в 1926 році став членом  Мічиганської комісії з захисту навколишнього середовища.

Джеймс  Кервуд планував прожити до 100 років, їв лише трішечки м’яса, не пив кави, чаю і регулярно займався фізичними вправами. Але помер у віці 49 років в 1927 році. Під час риболовлі у Флориді Кервуда вкусив павук, що викликало алергічну реакцію, зараження крові та смерть.

Письменника пам’ятають на батьківщині. Зараз в його замку розташований музей, де проводяться  щорічні свята на честь прозаїка. У ЦБ ПМТГ значна підбірка книг Джеймса Олівера Кервуда, які належать до золотого фонду пригодницької літератури. Запрошуємо віх бажаючих ближче познайомитися з творчістю письменника, книги ввійшли до літератури як найкращі твори анімалістичного жанру.

 

 

Коментарі