Читаємо на карантині: огляд книг українських авторів


Ірен Роздобудько «Тут і тепер»


Чотири подруги — головні героїні нового роману Ірен Роздобудько — вирішують жити тут і тепер, не очікуючи на те, що їм будуть подаровані інші часи.
 Колись давно на запитання: «Чого б ви хотіли для себе після того, як ваше доросле життя стане штучним, втратить свіжість і справжність?», кожна з них відповіла по-своєму: смерті, слави, свободи… Тоді вони ще не знали, що коли життя впритул наблизить їх до цих понять, вони зрозуміють: немає нічого важливішого, ніж рятувати від смерті інших, слава не замінить справжньої любові, а абсолютна свобода часом межує з егоїзмом.
 Текст «Тут і тепер» — квартет жіночих доль, це галерея жіночих образів, ніби «вихвачених» фотокамерою із міського натовпу людей. Таких жінок, як ця четвірка подруг, ми зустрічаємо (може, не помічаючи) кожного дня. Але це не означає, що вони такі сірі та непримітні. Вони — це узагальнене жіноцтво, це, власне, ми. Ірен Роздобудько лише спробувала нас з ними познайомити ближче, адже головної героїні серед них в романі немає. Жінка в різних іпостасях та ролях — ось центральна героїня. Розповідаючи про чотирьох, автор насправді розказує про одну. Про Жінку.

Сергій Жадан «Ворошиловград»


У 2014 році «Ворошиловград» Жадана було визнано «Книгою десятиліття» за версією BBC Україна. Роман повертає читача на 25 років назад - до епохи, коли простий люд намагався підлаштуватися під разючі суспільні, політичні та економічні зміни. Не відчули плину часу хіба що неотесані «хрущовки»...
 Герман повертається у рідне місто, хоча думав, що покинув його назавжди. Молодий хлопець повернувся щоб допомогти братові, але обставини змусили змінювати плани на ходу: довелося імпровізувати як джазмен...
 Якщо ви шукаєте сучасні українські книги, які варто прочитати - пройти повз «Ворошиловград» не вийде.
  
Володимир Лис «Століття Якова»


Нарешті ми застали той час, коли популярні книги українською почали екранізувати.
 Роман «Століття Якова» розповідає історію, яка одночасно здається фантастичною і реальною. Старий Мех, віковий дід із сивою бородою, спостерігав за тим, як змінюються держави і режими. Російська імперія, УНР, Польща, СРСР і сучасна Україна. Дитина, підліток, юнак, чоловік, а тепер похила людина. Яків не просто спостерігав за часом, а плинув разом з ним, отримуючи один за одним удари долі. Війни і особисті драми пройшли, залишивши після себе душевні рани і тяжкі спогади...

Наталія Гурницька «Мелодія кави в тональності сподівання»

Майже всі люблять каву. Відчувши її аромат, неможливо втриматись і не скуштувати. А зробивши перший ковток, вже мрієш про те, як будеш пити наступну чашку. Запах і смак нам знайомі, а книга «Мелодія кави в тональності сподівання» розкаже, як цей чудесний напій звучить!
 Анна познайомилась із найсвітлішим почуттям у світі. Кохання виявилося взаємним, і здавалося, що це початок нескінченного щастя. Але життя байдуже ставиться до мрійників — у долі були свої плани…
 «Мелодія кави» — жіночий роман, який розчулить навіть чоловіка.

Надійка Гербіш «Теплі історії до кави»

Наше життя як філіжанка кави: інколи до нестями солодке, та буває й гірке. Якщо зараз доля піднесла вам не той сорт, який ви замовляли - потрібно брати її в свої руки. «Теплі історії до кави» — збірка коротких оповідань, які завжди покращать настрій.
 Мандрівниця і романтик Надійка Гербіш відправляє читача в подорож. Нам не покажуть визначних місць та екзотичних країн, але проведуть квартирами та садками, де познайомлять з чудовими і цікавими людьми. Читачеві стане по-справжньому приємно відчувати себе людиною, яка народилася в тій самій країні, що й Надійка та її персонажі.


Василь Шкляр «Характерник»

Україна 17 століття. Часи, коли імена Сагайдачного, Хмельницького та Івана Сірка були не тьмяним спогадом, а живою надією на краще життя, волю і незалежність.
 Пригодницько-історичний роман про кошового Сірка від метра «сучукрліту» Василя Шкляра написаний у кращих світових традиціях пригодницької прози. Політичні інтриги, шалені пригоди, козацький норов і будівництво національної державності - все це знайдете у романі «Характерник».

Коментарі