Краєзнавчi Котляревськi читання «Будеш, батьку, панувати»


     9 вересня Україна відзначає 250-річчя від дня народження видатного українського поета, драматурга, засновника нової української мови Івана Петровича Котляревського.
   Саме тому напередоднi такої визначної дати бiблiотекарi Полтавської мiської ЦБС побували в Полтавськiй обласнiй унiверсальнiй науковiй бiблiотецi iм. I.П. Котляревського на краєзнавчих Котляревських читаннях  «Будеш, батьку, панувати».

       У холі обласної  бібліотеки нас зустріла виставка творчості учнів мистецьких шкіл, присвячена ювілею письменника «Котляревський на віки».
       На читання було запрошено багато доповiдачiв, але хотiлося б видiлити декiлька з них.
     Доцент кафедри захисту рослин Полтавської державної аграрної академiї Віктор Миколайович Самородов завiтав з оригінальним подарунком, він вручив організаторам коровай із незвичайного сорту пшениці, виведеного в Полтаві і названого на честь Котляревського – «Котлярівна», та букет айстр «Наталка-Полтавка». У перервi ми спробували цей неймовiрний коровай, було дуже смачно.
     Артеменко Раїса Іванівна. –  учитель української мови та літератури Василівської ЗОШ І-ІІІ ст. Чутівського району, свою доповiдь розпочала вправою «Так – Нi», присутнi повиннi були вiдповiдаючи на запитання позитивно пiдвестися з мiсць та хлопнути в долонi.  У своєму виступi вона подiлилася дослiдженням лiтературної кухнi I.П. Котляревського, наприклад у поемi «Енеїда» було названо велику кiлькiсть страв i напоїв, якi широко використовувались в українськiй народнiй кулiнарiї кiнця ХVIII столiття. Крiм того Раїса Іванівна  продемонстувала книгу 1875 року видавництва.
      На краєзнавчих читаннях була присутня гостя з Одеської областi – директорка Iзмаїльської центральної мiської бiблiотеки iм. I.П. Котляревського. Дойкова Галина Анатолiївна подiлилася своїм дослiдженням на тему «Iван Петрович Котляревський в українському Придунав'ї», а також чому саме Iзмаїльська бiблiотека носить iм'я видатного класика. Доповнила свою доповiдь вiдео-роликом «Iван Котляревський: веселий мудрець» присвячений 245 рiчницi з дня народження Полтавського митця.
    Тому для Полтави постать Котляревського має особливе значення, адже саме тут він народився й тривалий час працював. Саме в Полтаві ним були написані перші твори сучасною українською мовою.


Коментарі

Дописати коментар