Конференція «Полтавщина у Другій світовій війні: боротьба за українську державність».


В рамках краєзнавчо-історичного клубу, що діє при центральній бібліотеці, в Полтавському краєзнавчому музеї ім. Василя Кричевського відбулася конференція на тему: «Полтавщина у Другій світовій війні: боротьба за українську державність».





        Ініціатором і модератором круглого столу стала  голова клубу, член координаційної ради ГС «Ліга ГО «Громада Полтавщини» Ніна Кирпотіна.
Провідні науковці-історики Полтави ознайомили слухачів із маловідомими сторінками історії нашого краю – зокрема, із антинацистським і антибільшовицьким Рухом опору на Полтавщині і в Полтаві в роки гітлерівської окупації (1941-1943 рр.). Голова ОУН Богдан Червак доповів про роль і місце Похідних груп ОУН у визвольних змаганнях.



          Присутні дізналися, що в ті роки в Полтаві органи самоврядування – міську управу – створили і очолили оунівці-мельниківці Федір Борківський – голова управи, Олесь Дигас, Петро Дейнеко, Андрій Багмет, Віктор Мигаль та інші.

         За 37 років, що минули відтоді про їхній подвиг не було згадано ніде і ніким, жодний меморіальний знак не розповідає полтавцям про націоналістичний рух опору в Полтаві.
         Лише історик Віктор Якович Ревегук дослідив у архівах, зокрема, в архіві СБУ, діяльність оунівців-мельниківців та учасників Похідних груп ОУН в часи окупації в Полтаві та на Полтавщині. Таким чином він повернув нам імена наших героїв, розкрив досі не відомі, замовчувані сторінки славної історії їх боротьби за українську державу на теренах Полтавщини.
 Голова ОУН Б.Червак подякував Віктору Яковичу за його роботу, за відновлення історичної справедливості, за оприлюднення правди і вручив йому грамоту-подяку від ОУН, ювілейну медаль до 100-річчя народження О.Ольжича (очолював всю ОУН в центральній і східній Україні в роки німецької окупації) та книги про останнього президента УНР у екзилі і багаторічного голову ОУН Миколу Плав’юка.



                 Богдан Червак побажав Віктору Яковичу Ревегуку міцного здоров’я і подальших наукових досягнень.
 Сердечно привітали Віктора Яковича з ювілеєм, який він не так давно відзначив, зав. кафедри історії України ПНПУ ім. В.Короленка доктор історичних наук Людмила Бабенко та численні присутні – колишні студенти Віктора Яковича, вручили йому квіти.

Коментарі