Святкування Великодня у різних країнах світу: чим відрізняються традиції?


Ви будете здивовані, але традиційну фразу «Христос Воскрес! Воістину Воскрес! » у тій чи іншій інтерпретації вимовляють практично в кожній країні світу, тільки різними мовами. Ось тільки традиції святкування Великодня трохи відрізняються: в деяких країнах замість паски їдять пасхальну курку або ж замість домашніх сімейних посиденьок всі йдуть на карнавал.

Великдень у Польщі. У католицькій Польщі Великдень відзначають 2 дні. Святкування Великодня у поляків у перший день нічим не відрізняється від традицій святкування православних християн: спочатку вся сім'я вирушає до церкви на святкову службу, а потім збирається за столом, на якому обов'язково повинні бути традиційні страви - паска, крашанки, м'ясо, ковбаси і хрін. А ось у понеділок всі починають один одного поливати водою (тому його і називають Мокрим понеділком), бажаючи кожному здоров'я, успіху та прибутку.


Великдень у Англії. Перед Великоднем всі школи Англії закриваються на весняні великодні канікули на цілих 2 тижні. Зранку вся родина вирушає на пасхальну службу, а потім збирається за святковим столом, щоб покуштувати великодній торт, який складається з фруктів, мигдалю, цукатів та родзинок. Замість звичайних крашанок використовуються шоколадні яйця, які дорослі ховають від дітей у будинку, саду або на вулиці, а малюкам потім потрібно їх знайти. Увечері в містах Великобританії влаштовуються масові гуляння з карнавалами.

Великдень у Франції. Традиції святкування Великодня у Франції не дуже відрізняються від англійських. Правда, основною стравою в цей день стає баранчик, запечений з різними пряними травами і під різними соусами. Обов'язковим атрибутом святкового столу також є велика тарілка, наповнена різними сирами. І, звичайно ж, влаштовуються гуляння, під час яких дорослі беруть участь у змаганнях, наприклад, із успішної ловлі сирих яєць.

Великдень у Німеччині. За кілька тижнів до Великодня в багатьох містах Німеччини відкриваються великодні ярмарки, де можна придбати різні подарунки для близьких і рідних, а також красиві великодні прикраси. Особливою пошаною під час святкування Великодня в Німеччині користуються великодні кролики з шоколаду, яких дарують друзям, рідним і близьким. У якості святкового оздоблення будинків і вулиць використовуються гірлянди з різнокольорових великодніх яєць. Яйцями також прикрашають і дерева. Однією з цікавих великодніх німецьких традицій є «танець з яйцями»: люди кладуть яйця на підлогу і танцюють, намагаючись не роздавити їх.

Коментарі