Війна на поличці: 3 книги про АТО

Повномасштабне російське вторгнення повністю зруйнувало звичне життя мешканців України. Майже кожен, навіть той, хто безпосередньо не постраждав від агресії РФ, пережив травматичний досвід, який важко самостійно “перетравити”, щоб знову здобути внутрішню рівновагу й змогу відчувати радість і жагу до життя.

Однак 24 лютого більшість українців відчула шок, з яким ще вісім років тому стикнулись їхні співгромадяни зі Сходу України та її захисники. Їхній непомітний тоді в мирній частині України досвід тепер може стати в пригоді чи не кожному.

«Батальйон «Донбас». Записки добровольця» Ігор Родін

Ігор Родін — воєнний історик і публіцист із Києва. Вивчав період Першої світової та Громадянської воєн, захоплювався російськими полководцями, ідеями Білого руху. Але 2014 року, у віці 53-х років, пішов захищати Україну від «русского мира».

На фронт ішов добровольцем у складі батальйону «Донбас». При виході з Іловайська потрапив у полон до російських військових. Був звільнений під час обміну полоненими.

До війни на Донбасі Ігор Родін написав дві книги і сорок вісім статей з російської воєнної історії. Тепер пише історію своєї країни. Першим результатом є ця книга.

Автор присвячує цю книгу усім бійцям окремого батальйону «Донбас», що стали на захист України влітку 2014 року.

«Фуга «119». В тональності полону» Ігор Михайлишин

Життя нема.  Тут очі тихо плачуть,

Прокльони й осуд вже не зачіпають

Надію, більш нікому не потрібну,

Вчергове зморену – ведуть на страту…

«Фуга 119» — книга про ворожий полон, куди потрапили добровольці батальйону «Донбас» після боїв у місті Іловайськ. Реальність, яку неможливо передати традиційними формами написання. Переосмислення та пошук нового привів автора до застосування принципу побудови фуги — поліфонічного музичного твору. Структура книги орієнтована на подвійну (двотемну) триголосну фугу з кодою. Це дає змогу повною мірою передати сплетіння болю та жаху — звичної буденності полону, де вихід можливий тільки через смерть. «Фуга 119» є прямим продовженням книги «Танець смерті» та являється другою в майбутній трилогії «2014».


 «З братами не воюють» Світлана Чорна

Історичні витоки російської агресії проти України, основні причини та наслідки чисельних війн Володимиро-Суздальського князівства — Московського князівства - Російської імперії - Російської Федерації проти Києва - така головна тема пропонованого видання. Віроломний напад РФ на Україну у 2014 році, анексія Криму та війна на Донбасі позиціонують Росію як державу-агресора і спонсора міжнародного тероризму. До книги увійшли статті, надруковані в газеті Верховної Ради України «Голос України».

Російсько-українська війна забирає життя людей. Читаючи книгу, виникає питання: «Чому Росія замість того, щоб розвивати власні території та інфраструктуру, гуманітарну сферу, науку й освіту витрачає сотні мільйонів, а то й мільярдів доларів на дестабілізацію України та війну з сусідньою державою?». З братами не воюють?!


Коментарі