Батько – захисник своєї родини та всієї України

 

Наші батьки - найближчі до нас люди в усьому світі, а сімейні свята з рідними  завжди по-особливому теплі і особливі. Цінність родини українці цьогоріч пізнали сповна, адже війна принесла біль у кожну сім'ю. Тож День матері, День батька, День захисту дітей - це неформальні приводи сказати як ми любимо найрідніших.

В Україні День батька є офіційним святом і відзначається зараз у багатьох країнах сучасного світу.

 З незапам’ятних часів у нашого народу чоловіка по-особливому шанують і поважають, бо це – батько, голова родини, господар, воїн. Батьківщина від слова – Батько, вона у нас одна, як і батько – один.

Книги про батька — це завжди особлива і водночас дуже різна література. Це й твори для дітей, які мають на меті зближувати дитину з татом, будувати між ними довірливі стосунки, і твори, які вчать виховувати дітей, а також художня література, яка або переносить у дитинство, або оповідає про складну долю батьків. Ціла низка тем, але герой один — батько. Саме такі книжки є в нашій бібліотеці.

Книги про батьків і доньок часто розповідають повчальні історії й допомагають зрозуміти, як виховувати дітей. Так, книжка Гарпер Лі «Вбити пересмішника» — це, окрім ледь не класичного твору, ще й свого роду довідник із виховання дітей. Сюжет заснований на історії дівчинки Джин-Луїзи та її батька-адвоката Аттікуса, який береться захищати людину в суді в наперед програшній резонансній справі про зґвалтування. А всі події цієї складної книжки ми сприймаємо очима дитини.

Сповнений батьківської любові роман Ернеста Гемінгвея «Острови поміж течій» змальовує історію Тома Хадсона — митця, мандрівника, батька, а також звичайної людини, в образі якої вгадується постать самого автора. Твір побудований у формі своєрідних спогадів, у яких є місце щемливим згадкам як про люблячу сім’ю, так і про безповоротні втрати та війну. Друга світова війна вплинула на долю ще одного персонажа-батька в літературі. У романі Кадзуо Ішіґуро «Художник хиткого світу» розповідається історія літнього чоловіка Оно, який у час лихоліття втратив сина та дружину. Зараз його єдина місія — видати заміж дочку, але щоб це зробити йому треба переосмислити своє минуле.



Книги про стосунки батька й сина оповідають про особливий зв’язок поколінь, який чимось нагадує стосунки наставника й учня. Це чудово ілюструє видання «Листи до сина», яке складається зі щирих батьківських порад українського письменника та дисидента Василя Стуса своєму синові Дмитру. Це водночас і книжка, сповнена мудрих життєвих порад, які мають на меті навчити жити й уберегти, як це тільки можливо, і водночас історія людини, яка назавжди залишиться в пам’яті українців.


До образу батька часто звертались українські та зарубіжні класики. Поціновувачам англійської літератури радимо звернути увагу на книжку Чарльза Дікенса «Домбі й син», яка розповідає про ницого ділка, який усе свої надії покладав на сина. Але його улюблений спадкоємець зненацька помирає. Чи зможе головний герой переосмислити своє життя і знову знайти сенс?



Важливим компонентом пригодницького роману Івана Багряного «Тигролови» є образ міцної сім’ї на чолі якої стоїть батько, міцний, сильний, мудрий, якого невимовно люблять та яким пишаються його діти. Схожий образ чоловіка зустрічаємо й у трилогії Уласа Самчука «Волинь». Це масштабна сімейна сага, яка розповідає історію роду Довбенків, на долю якого постійно випадають різні соціально-історичні перипетії, які випробовують на міцність цю родину. Велику роль автор приділяє історії батька й сина — мудрого господаря Матвія Довбенка та митця й філософа Володьки. Неповторна історія, яка резонує з долею всіх українців.

 Сьогодні ворог забрав можливість багатьох батьків і дітей святкувати День батька у затишному сімейному колі. Батько — любляче серце для дитини й той, до кого можна бігти, щоб застрибнути на руки-каруселі.

Ми хочемо, щоб наші діти бігли до своїх батьків на руки, а не в укриття. Ми віримо, що саме так і буде.

У цей День, як і в кожен інший, ми приєднуємося до привітань і поздоровлень, що лунають на адресу наших батьків! Бажаємо їм бути з нами якомога довше, щоб ми більше могли радувати їх і піклуватися про них, любити їх і спілкуватися з ними, адже цю можливість ми маємо не завжди! З Днем батька Вас, дорогі наші тата!

 

 

Коментарі