Піклуватися про себе – модно!


Піклуватися про себе – модно!
     Це справді так, тому дивуватися із вищевказаного твердження зовсім не потрібно. От відкрий перший, що потрапить під руку, глянцевий журнал, увімкни телевізор чи зайди в Інтернет, і ти відразу побачиш безліч найрізноманітніших порад, як бути гарною, привабливою та здоровою. Адже здоров’я – найбільше багатство людини. Буде здоров’я – буде все, так говорили ще стародавні мудреці.

Худни з розумом

     Ти, мабуть, вже неодноразово чула про різноманітні дієти. Ними
захоплюються, їх рекомендують зірки шоу-бізнесу, спортсмени і навіть політики, це стало популярною тенденцією. Можливо, ти вже випробовувала деякі з них. Дієт існує багато, але не варто розпочинати з першої-ліпшої, адже те, що підійшло комусь, твоєму організму може нашкодити. Потрібно вибирати її, враховуючи вік, будову тіла, загальний стан організму.

     Якою б не була спокуса швидкого зниження ваги, врахуй, що жодна дієта не може бути основою харчування. Навіть фахівці-дієтологи підтверджують, що негативних наслідків тут часто буває більше, ніж користі. Дієта обмежує надходження в організм білків, жирів та вуглеводів, мікроелементів, усього того, до чого ти звикла і на що налаштувала свою систему травлення. Якщо в тебе вже є проблеми зі шлунком, з обмеженнями в їжі взагалі потрібно бути дуже обережною, щоб не погіршити здоров’я ще більше. Швидке схуднення – стрес для організму, а це означає, що ризик розвитку гастриту чи виразки підвищується.
     Під час довготривалого обмеження в їжі у твоєму організмі руйнуються жирові та м’язові тканини. Це, в свою чергу, призводить до порушення обміну речовин та менструального циклу, погіршання пам’яті, зниження опірності організму до інфекцій. Не експериментуй зі своїм здоров’ям, а тому, якщо хочеш спробувати дієту, ознайомся з різними їх видами, порадься зі спеціалістами.
Перш ніж вдатися до дієти, розпочни з легших способів схуднення і підтримки оптимального рівня ваги. Можливо, тобі достатньо буде просто зменшити порції, скористатися порадами для зниження апетиту або зайнятися спортом.

Відпочивай активно

      Чи не ловила ти себе на думці: от добре було б прогулятися, але так не хочеться вставати із зручного крісла, відриватися від улюбленого комп’ютера… Тож, замість того, аби провести час на свіжому повітрі, пройтися, ти «вбиваєш» години у задушливій кімнаті. А як відомо, головним складником здорового способу життя є саме фізична активність. І це не обов’язково йдеться виснажливі тренування у спортзалі чи багатокілометрові пробіжки довкола стадіону. Часом треба просто активно відпочивати й знайти для себе найприйнятнішу форму фізичних навантажень.
      Якщо ти регулярно робитимеш хоча б ранкову зарядку, то зможеш уникнути багатьох хвороб: серцево-судинних недуг, остеопорозу, ревматизму тощо. Крім того, такі вправи позитивно впливають на психіку, зменшують страх, допомагають позбутися депресії, покращують сон. А ще – поліпшують настрій, бо під час фізичних навантажень ми забуваємо про щоденні проблеми, побутові клопоти, женемо геть від себе стреси.
     Але якщо й це не є переконливим аргументом для тебе, щоб негайно знайти скакалку чи гантелі, май на увазі – регулярні заняття спортом підвищують лібідо. Адже в ті хвилини, коли твої м’язи відчувають навантаження, виділяються певні гормони, які відповідають за сексуальну енергію в організмі. Разом із тим, фізичні вправи покращують тіло, допомагають тримати себе в тонусі, а стрункі форми приваблюють представників протилежної статі.
     До слова, якщо тебе не спокушають аеробіка, аква-аеробіка чи фітнес, запишися на танці. Це також прекрасна можливість не просто корисно провести час, але й здивувати кохану людину новими вміннями.

Не лінуйся – вітамінізуйся!

     Ще змалечку нам усім втовкмачують у голову, що вітаміни корисні, що це – незамінні складові здоров’я та працездатності. Однак у продуктах харчування вони містяться в незначній кількості, і нестача одного з них може призвести до збою в діяльності усієї системи. А достатня кількість вітамінів у організмі забезпечується лише за допомогою різноманітного харчування.
     Мабуть, у рекламі на телебаченні, в журналах, а також навіть на пляшечках з-під кремів та шампунів ти бачила написи «містить вітаміни А та Е». Так, саме завдяки цим вітамінам твоя шкіра еластична, пружна і персикового відтінку. Це справжнісінькі вітаміни краси та молодості. А от через їхню відсутність у тебе можуть з’явитися фурункули, вугрі й навіть екземи. І якщо боїшся зморшок, не варто бігти одразу до косметологів. Потрібно лише поповнити організм вітаміном Е.
     Вітамін А (ретинол) – необхідний для нормального росту, функції зору, обміну речовин. Ретинол надходить до організму з продуктами тваринного походження, рослинною їжею у вигляді каротину, який у печінці перетворюється на вітамін. Найбільше його міститься у жовтках яєць, печінці, вершковому маслі, на каротин багаті морква, томати, абрикоси, перець, гарбуз.
     Вітамін Е (токофероли) сприяє засвоєнню жирів, вітамінів А, D, бере участь в обміні білків, вуглеводів, впливає на функцію статевих та ендокринних залоз. Добова потреба дорослих – 10 мг, вагітних та жінок, які годують немовлят груддю, – 15 мг. Багатими на токофероли є зернові та овочі, жирні молочні продукти, яйця, олія, горох, квасоля, гречана крупа, м’ясо, риба, шпинат, абрикоси.
     У тебе алергія, ти частенько хворієш, а твоя шкіра бліда та суха? Не лякайся, тобі не вистачає вітаміну С! Вітамін С (усім відома аскорбінова кислота) бере участь у процесі кровотворення, сприяє засвоєнню в організмі інших вітамінів, білків, заліза, поліпшує роботу печінки, функцію нервової та ендокринної систем. Добову потребу в цьому вітаміні може задовольнити вживання 200 г свіжих фруктів і ягід, 200 г салату із свіжих овочів, зелені, 200 г соку із свіжих овочів та фруктів.
     Вітаміни групи В – В1, В2, В6 (тіамін, рибофлавін, піридоксин) – регулюють обмін речовин, функцію багатьох органів і систем. Потреба в них підвищується при м’язових навантаженнях, нервово-психічних напруженнях. Через брак в організмі вітамінів цієї групи порушуються функції нервової, травної, серцево-судинної систем, уповільнюються процеси росту, кровотворення, знижується стійкість організму проти різних хвороб. І ламкість нігтів та посічені кінчики волосся, які так не пасують до твого вишуканого й цілком довершеного іміджу, теж від їхньої нестачі. Добову потребу в цих вітамінах можуть забезпечити молоко, сир, м’ясо, ковбаси, риба, хліб, крупи.

     За спостереженнями лікарів, на теренах України частіше зустрічається нестача вітамінів, аніж їхній надлишок, тому можна сміливо сказати: чим більше корисних продуктів ти вживатимеш, тим краще. Адже брак хоча б одного з вітамінів неодмінно відобразиться на твоєму зовнішньому вигляді, і жодні креми та процедури тоді вже не допоможуть.

Коментарі

Дописати коментар