Сьогодні Міжнародний день собак


     Взаємній любові людини і собаки важко знайти раціональне пояснення. Як і будь-якої  іншої любові: ми просто любимо, віддаємо своє тепло, сили і час. А собаки, якщо знадобиться, готові віддати нам навіть життя.
     Сьогодні міжнародний день собак. Вчені стверджують, що собак було одомашнено 13-15 тисяч років до нашої ери. Відтоді вони завжди поруч з нами і не лише для того, щоб прикрасити чиюсь самотність, а найчастіше – для охорони домівки, для об’єднання родини і для супроводу незрячих.
     Для кожної людини, котра щиро любить собак, книга про них – це щастя спостереження й впізнавання їх у літературному герої.

Джером, К. Джером. Троє в одному човні (якщо не рахувати собаки)

     Блискучий оповідач Дж. К. Джером у своїй гумористичній повісті змальовує кумедні пригоди трьох друзів (трьох, якщо не рахувати собаки), які вирішили здійснити подорож у човні по Темзі. Вони мали намір відпочити від Лондона, чудово розважитися, насолодитися природою. Та після низки невдач їм довелося тікати до Лондона, покинувши свій човен під дощем. Повість сповнена яскравого гумору і не полишає байдужим жодного читача.

Брюс Кемерон Життя і мета собаки

     Для людини пес — вірний друг на десять, п’ятнадцять років. Проте господар для пса — це все його життя…
Цей пес народився вперше, щоб навчитися стерегтися людей і відчиняти двері. Однак хіба таке може бути призначенням? Юний Тобі піде, щоб повернутися золотистим ретривером Бейлі та зустріти свого хлопчика. У дивному світі людей на них чекають життєві уроки і безліч пригод. Але колись і це життя пса добіжить кінця, щоб… початися знову! Рятуючи, розшукуючи, втішаючи інших, собака знатиме, що колись знайде старого друга. І коли це станеться, зрозуміє: призначення пса — просто бути поряд…


Брюс Кемерон Подорож собаки

     Дружко — звичайний пес із надзвичайно великим та добрим серцем. Своє життя він присвятив господареві Ітану, ставши для нього найвідданішим другом, якого не знайти серед людей. Це був сенс життя для Дружка — зробити Ітана щасливим. А тепер, коли господаря не стало, пес готовий присвятити своє життя милій Клеріті, онуці Ітана. Піклуватися про неї, захищати, веселити та підтримувати — ось його призначення. Але мати дівчинки розлучає друзів... І в найскладніший період життя Клеріті залишається самотньою. Та немає таких перешкод, які б не змогла подолати справжня дружба й собача вірність!

Троєпольський, Г.М. Білий Бім Чорне Вухо

     Ця повість – про собаку, розумного, доброго сетера Біма, і про людей, добрих і лихих, яких він зустрічає на своєму шляху. Бімового господаря  кладуть до лікарні, і він залишається один. Намагаючись знайти Івана Івановича, він розпочинає свої мандри по чужих будинках та незнайомих родинах…

Чехов, А.П. Каштанка

     Молода руда собака – змішана такса з дворняжкою – мордочкою схожа на лисицю, бігала туди-сюди по тротуару і неспокійно озиралася. Зрідка вона зупинялася і, плачучи, піднімаючи то одну змерзлу  лапу, то іншу, намагалася зрозуміти: як могло статися так, що вона заблукала?

Стронг, Джеремі. Нові пригоди Ракети на чотирьох лапах

     А в окремій “номінації” – найвеселіша, найсмішніша книга про собак. Звичайно ж, це – «Ракета на чотирьох лапах» відомого дитячого британського письменника Джеремі Стронґа.

Коментарі