35 способів допомогти Землі, які може зробити кожен


Чи знаєте те Ви, що кожної третьої суботи квітня в Україні проводять день довкілля ?
Саме у цей день збираються не байдужі люди, що прибирають сміття, саджають дерева та квіти. Вони роблять усе щоб місто чи село, в якому вони живуть стало чистішим і красивішим.
У ХХІ столітті питання енергозбереження та ощадного використання ресурсів планети стають дедалі актуальнішими.
До вашої уваги найпростіші способи, як кожному можна долучитись до гармонізації співжиття людей на Землі.

1. Поміняйте лампочку
Якщо кожна сім'я в країнах СНД замінить одну звичайну лампочку в домі на люмінесцентну енергозберігаючу, то це призведе до зниження рівня забруднення навколишнього середовища аналогічного видаленню з доріг мільйона автомобілів. Використання LED-лампочок виявиться ще корисніше.
У випадку, якщо вам не подобається світло таких ламп, можна поставити їх хоча б у ті місця, де світло потрібне рідко — в комору, на балкон і т.п.
2. Вимикайте комп'ютер на ніч
Тим, що ви вимкнете комп'ютер, а не залишите його в сплячому режимі, ви можете заощадити до 40 ват електроенергії на добу. Якщо ви не хочете вранці чекати завантаження комп'ютера, то чому б йому не завантажуватися поки ви вмиваєтеся?
Або ж можна поставити його на автоматичне включення за пару хвилин до часу, коли ви прокидаєтеся.Те ж саме стосується й інших електричних приладів — все краще вимкнути повністю. 
3. Використовуйте обидві сторони паперу
Не варто забувати про те, що у кожного аркуша дві сторони і в більшості випадків не буде проблемою, якщо ви роздрукуєте на обох сторонах. Або ж другу сторону можна використовувати просто для особистих нотаток. Для того, щоб швидко і просто скоротити кількість використовуваного паперу удвічі, налаштуйте свій принтер на друк з обох сторін за замовчуванням.
4. Не включайте духовку заздалегідь
Якщо ви не печете хліб і не робите якусь випічку, не підігрівайте заздалегідь духовку. Просто включайте її, коли покладете усередину їжу, яку потрібно спекти. При перевірці готовності, не відкривайте зайвий раз дверцята, подивіться через віконце — це збереже температуру всередині і заощадить енергію, необхідну для її відновлення після відкриття дверцят.
5. Віддавайте скло на переробку
При переробці скла, рівень забруднення повітря зменшується на 20%, а рівень забруднення води на 50%. А от не перероблене скло може розкладатися мільйони років.
6. Використовуйте екологічні пелюшки
За статистикою, до того часу, коли дитина навчиться самостійно ходити в туалет, батьки використовують від 5,000 до 8,000 підгузників, а це створює кілька тонн сміття щороку. У разі ж, якщо ви будете використовувати пелюшки або інший більш екологічний матеріал, шкоди для планети буде набагато менше.
7. Сушіть випраний одяг на сонці
Досить повісити мотузку для сушіння білизни і замість використання сушарки пральної машини вішати одяг після прання туди. Ваш одяг збереже свої кольори, і заодно ви заощадите гроші на рахунку за електрику. А ваша улюблена футболка прослужить довше.
8. Ставайте вегетаріанцем раз на тиждень
Всього лише одна страва без м'яса на тиждень у вашому раціоні вже допоможе планеті і вашому здоров'ю. Наприклад, для виробництва 500 грам яловичини необхідно 2500 літрів води. Крім того, таким чином ви допоможете зберегти дерева.
9. Періть у теплій воді
Якщо все домогосподарства країн СНД при пранні будуть замість дуже гарячої води використовувати просто теплу, це може зберегти кілька десятків тисяч барелів нафти на день. Крім того, розумно не прати брудні речі відразу, а почекати, щоб при пранні завантажувати пральну машинку повністю.
10. Використовуйте на одну серветку менше
В середньому за рік кожен американець використовує 2 тисячі серветок — близько 6 кожен день. Якби кожен використовував всього на одну серветку менше в день, за рік було б витрачено на півмільярда кілограм серветок менше.
11. Вимикайте світло
Завжди вимикайте світло при виході з кімнати, якщо там встановлена ​​лампа розжарювання. У разі флуоресцентних ламп роль грає кількість включень і виключень, тому їх варто відключати лише у випадку, коли ви виходите з кімнати більш ніж на 15 хвилин.
12. Віддавайте газети на переробку
У країнах СНД щодня друкується кілька мільйонів газет. Більше 70% з них врешті-решт просто викидається в сміття. Якщо ж ви відправите на переробку всього одну газету на тиждень, це вже допоможе заощадити безліч дерев.
13. Упаковуйте креативно
Подарункові упаковки, пакети або ж яскравий кольоровий папір цілком можна використовувати повторно. А якщо додати старі карти, журнали, газети або навіть матеріал непотрібного одягу, то можна зробити щось дійсно оригінальне та цікаве. Крім того, що повторне використання буде корисно навколишньому середовищу, така обгортка сподобається і одержувачу подарунка.
14. Купуйте менше води в пластикових пляшках
Близько 90% пластикових пляшок не переробляється, а їх розкладання займе тисячі років. Простий вихід - використовуйте одну пляшку багато разів, це допоможе навколишньому середовищу, вашому гаманцю і можливо навіть здоров'ю. Можна також використовувати фільтри для води, очищена таким чином вода навряд чи поступиться по чистоті тієї, що продається в пластикових пляшках.
15. Замініть ванну прийняттям душу
Спробуйте протягом одного тижня не набирати ванну і замість цього приймати душ. Зазвичай для ванної потрібно в два рази більше води, ніж іде під час прийняття душу. Знову ж таки, ви не тільки зменшите кількість води, що витрачається, але й заплатите менше за комунальні послуги.
16. Чистіть зуби із закритою водою
Швидше за все, вам про це вже говорили, але ви все одно не закриваєте воду, поки чистите зуби. Ви зможете заощадити до 19 літрів води на день. Те ж саме стосується й миття посуду, деякі дії в цьому процесі теж не вимагають постійного потоку води.
17. Полагодьте труби у ванній
Місце в трубі або крані у ванній, звідки капає вода, може бути не заважати, проте уявіть скільки води таким чином витече за рік. А якщо таке місце не одне? Просто полагодите труби, і це вже допоможе планеті.
18. Приймайте душ менше часу
Провели під душем на 2 хвилини менше — заощадили близько 38 літрів води. Якщо б кожен житель приймав душ на дві хвилини менше, можна було б заощадити кілька мільярдів літрів води в рік.
19. Посадіть дерево
Це корисно як для повітря, так і для землі. Дерево буде не тільки красиво виглядати, а й, можливо, збільшить вартість ділянки при продажу. Можна зробити це традицією і, наприклад, садити по одному дереву для кожного члена сім'ї раз на рік.
20. Купуйте місцеве
Уявіть, наскільки забруднюється навколишнє середу від того, що продукти харчування довозять з інших регіонів чи країн у ваші місцеві магазини. Тому при можливості намагайтеся підтримувати і купувати продукти, вирощені у вашому регіоні або місті. Таким чином, кількість викидів парникових газів може помітно зменшитися.
21. Одягайтеся замість обігрівання
Замість включення обігрівача на максимальний рівень, просто одягайтеся взимку тепліше. Вовняні шкарпетки або в'язаний светр не тільки заощадять енергію, але ще й допоможуть відчути, пору року на вулиці.
22. Носіть з собою власну кружку
Якщо ви починаєте свій ранок з чашки підбадьорливої кави або любите чай в кав'ярнях протягом дня, є спосіб не брати звідти кожен раз новий стаканчик, щоб відразу ж його викинути. Спробуйте купити кухоль, яка підходить для багаторазового використання, і брати з собою її. У більшості кав'ярень вам із задоволенням наллють каву у власну кружку.
23. Запишіться в бібліотеку
Замість того, щоб купувати книги в магазинах, можна просто записатися в бібліотеку і брати їх звідти. Бібліотечні книги далеко не завжди в поганому стані, та й паперу можна заощадити дуже багато.
Інший варіант — купити електронну читалку. Це може бути дорого, але витрати швидко окупляться.
24. Віддавайте старі мобільники на переробку
В середньому на сьогоднішній день один мобільний телефон використовується близько 18 місяців, і таким чином на звалищі щорічно виявляється близько 130 мільйонів телефонів. Частини телефону і батареї з часом будуть випускати токсичні елементи в навколишнє середовище. Тому краще знайдіть місце, де приймають телефони для подальшої екологічної переробки.
25. Віддавайте на переробку алюміній
На створення 20 алюмінієвих банок з перероблених старих витрачається стільки ж енергії, скільки на створення однієї абсолютно нової.
26. Вирощуйте кімнатні рослини
Вони не тільки прикрасять кімнату, але і посприяють очищення повітря і більшій кількості кисню в будинку. Крім того, можна подарувати їх друзям замість зрізаних квітів і тоді, можливо, друзі самі почнуть їх вирощувати.
27. Використовуйте сірники замість запальничок
Запальнички зроблені з пластика і в більшості своїй є одноразовими, тому щорічно на звалищах їх виявляється більше мільярда одиниць. Сірники, зроблені з дерева, в цьому плані менш шкідливі, але ще більш екологічним вибором стануть картонні сірники, які часто робляться з переробленого паперу.
28. В магазин зі своїм пакетом
Розумно не купувати нові пакети кожен раз, роблячи закупи в магазині, а взяти з собою свої - навіть один не викинутий пакет вже допоможе навколишньому середовищу. Як відомо, поліетиленові пакети сьогодні є одними з головних забруднювачів в наших містах.
29. Віддавайте речі
Перш ніж щось викинути, подумайте, чи не потрібна ця річ кому-небудь ще. І навіть якщо вона не потрібна тим, кого ви знаєте, цілком можливо, що їй будуть раді в якій-небудь благодійної організації.
30. Відключайте зарядний пристрій
Не потрібно залишати зарядний пристрій у розетці, коли нічого не заряджається. Багато хто не знає, що недостатньо просто відключити сам пристрій (телефон, ноутбук і т.п.), потрібно обов'язково висмикнути його з розетки, тому що електрика при цьому все одно витрачається.
31. Ходіть пішки
Якщо ви завжди їздите на машині, заведіть звичку раз на тиждень замість поїздки на автомобілі сходити кудись пішки. Наприклад, це може бути один похід на роботу або в магазин. Крім іншого ви ще й зміните обстановку.
32. Використовуйте ганчіркові серветки
Замість одноразових паперових серветок, можна придбати ганчіркові. Вигода в тому, що їх можна прати. Так можна заощадити і гроші на серветки і папір. Те ж саме стосується паперових і ганчіркових носових хусток.
33. Платіть за рахунками онлайн
За деякими підрахунками, якби всі платили за комунальні та інші послуги в інтернеті замість використання паперових квитанцій, можна було б зберегти кілька десятків мільйонів дерев на рік.
34. Користуйтеся інтернет-банкінгом
Банки на території СНД поки не замислюються про це, але можна було б заощадити значні ресурси, якщо б всі їхні клієнти користувалися інтернет-банкінгом замість паперової бюрократії. Крім того, теоретично допомогли б навколишньому середовищу ще й тому, що людина не їздить у відділення банку.
35. Діліться цими порадами
Запам'ятайте те, що ви прочитали, застосуйте в житті те, що можете, і розповідайте своїм знайомим. Навіть одна людина може внести великий внесок, а якщо ми будемо передавати один одному ці відомості, то такими невеликими кроками довкіллю буде надана неоціненна допомога.


Коментарі