Щира патріотка України


     Сьогодні виповнюється 135 років від дня народження Наталії Полонської-Василенко.  Народилась Наталія  у м. Харкові у збіднілій дворянській   сім'ї Меньшових. Закінчила в Києві Вищі жіночі курси, пізніше - історико-філологічний факультет університету. З 1912 року вона асистент історії на Вищих жіночих курсах, згодом - приват-доцент Київського університету.
            У міжвоєнний та воєнний період - професор Художнього інституту та Київського університету, співробітник Української академії наук, діяльний член багатьох наукових установ, в еміграції - професор Українського вільного університету в Празі та Мюнхені, дійсний член Українського історичного товариства, НТШ та Міжнародної академії наук у Парижі.
         Н. Полонська-Василенко прожила велике, сповнене катаклізмів життя, присвятивши весь свій талант справі служіння вітчизняній науці. Її перу належать близько 200 наукових праць з археології, історії України й Української Церви, спогади про громадських і наукових діячів. Вона є автором посібника «Історико-культурний атлас з російської історії з пояснювальним текстом». Поза усю свою багатогранну діяльність головною працею вважала написання та доведення до читацької аудиторії епохальної як за обсягом матеріалу, так і за поданою бібліографією величезної монографії - славнозвісної двотомної «Історії України». Перший том був виданий у 1972 р., а другий - вже після смерті Наталії Дмитрівни - у 1976 р.
         Померла вчена у м. Дорнштадті, а похована поблизу Мюнхена, у містечку Новий Ульм. 
    Як дослідник та співець національної козаччини вона збагатила вітчизняну науку і культуру ґрунтовними і змістовними працями, пробуджувала громадську думку і торувала для України шлях у краще майбутнє.

Коментарі