Історик, археолог, етнограф, фольклорист, письменник - Д.І.Яворницький




Перегляд літератури присвячений 
ученому широкого діапазону 
Дмитру Івановичу Яворницькому
(до160-річчя від дня народження) 


Дмитро Яворницький за свою багатолітню наукову діяльність організував і успішно здійснив безліч археологічних та етнографічних експедицій, подорожей у пошуках пам'яток історії та культури, зібрав та впорядкував тисячі документів та матеріалів, видав сотні праць з історії, етнографії, фольклористики, археології.

Людина енциклопедичних знань, різнобічних інтересів, фанатично відданий науці Дмитро Яворницький впродовж 1877-1885 років щороку вирушав у подорожі запорозьким краєм. Він обстежив усі місця, де колись містилися коші, місця господарської діяльності козаків, битв із ворожими військами, фортеці, лісові урочища, дніпровські пороги, степові могили, церкви і монастирі на величезній території колишнього Запорозького краю.

             Там учений робив археологічні розкопки й топографічні виміри, замальовки пам'ятних місць, збирав документи і матеріали, свідчення старожилів, пісні, думи, легенди, перекази про життя і подвиги запорожців.
                                                

Видатний український історик, дослідник і популяризатор історії запорозького козацтва Дмитро Яворницький залишив величезну дослідницьку спадщину. З деякими виданнями Ви можете познайомитися в нашій бібліотеці.

Коментарі