День українського добровольця

День українського добровольця — свято на честь українських добровольців, що відзначається в Україні 14 березня.
Українські добровольці завжди були першими, хто вставав на захист вітчизни. Але найновіший приклад – це Революція Гідності та початок воєнних дій на Сході нашої держави, коли тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи – навчання, роботу, бізнес, родини – спочатку пішли на Майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній до зубів російській армії.

Дата відзначення Дня українського добровольця не випадкова – саме 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці вирушили на тренувальну базу у Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити – саме їх батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати їм професійну заміну.
Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати всієї України. Люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід. Саме завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдалося зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію.

Українські добровольці стали гордістю українського народу та водночас головним болем кремлівських посіпак.
Загалом, у воєнному конфлікті на Сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них перетворилася на військові частини силових структур, але є й такі, що продовжують залишатися цілком незалежними формуваннями й не підпорядковуються жодному силовому відомству (Добровольчий український корпус (ДУК), ОУН).

Своїми героїчними вчинками та самовідданою службою добровольці постійно доводять, що неможливо перемогти тих, хто готовий за Україну та її народ віддати найдорожче – своє життя.

Коментарі