Твори Едгара По – чудова гімнастика для розуму

19 січня 2024 року виповнюється 215 років від дня народження американського письменника, поета, критика, журналіста Едгара Аллана По.  Запрошуємо користувачів  бібліотеки на літературне знайомство з творчістю Едгара По.

Едгар По – письменник-класик, людина надзвичайного таланту і драматичної долі. Основоположник жанрів інтелектуального детективу і наукової фантастики. За обсягом творчий спадок Е. По відносно невеликий. Але в його доробку в царині поезії та художньої прози багато творів, що належать до шедеврів світової літератури. Він писав про вічне й екзотичне, вдало поєднуючи фантастичне з буденним, і його твори людиною з містичним світовідчуттям, а життя письменника було не менш загадковим, ніж сюжети його книг. Геній, не визнаний за життя, але який здобув всесвітню славу після смерті. Автор, творів якого не помічали на батьківщині — в Америці, але високо оцінювали в Європі. Письменник, який вплинув на розвиток детективного й фантастичного жанрів, психологічного трилера, хорору й багатьох інших популярних жанрів. Про вплив творів Едґара Аллана По на свою творчість говорили знамениті письменники різних епох — Артур Конан Дойл,  Шарль Бодлер та багато інших. Літературна спадщина письменника залишається у пам’яті поколінь читачів як щось загадкове, дивовижне. 

На перегляді  літератури «Твори Едгара По – чудова гімнастика для розуму», представлені найцікавіші новели письменника, а також загадкові й символічні поезії «Крук» і «Ельдорадо». Новела «Золотий жук» принесла йому славу «батька детективу».

 Кожен твір письменника вже два століття приваблює тонким гумором, напруженою інтригою, пригодами, таємницями, несподіваним фіналом. Американський письменник належить до тих митців, інтерес до яких з часом зростає.  

Коментарі