Тягар пристрастей людських (150 років від дня народження С. Моема, англійського письменника)

25 січня  – день народження відомого англійського письменника і драматурга Вільяма Сомерсета Моема. Про цю людину, яка прожила довге і бурхливе життя, багато говорили і пліткували. Він був найпопулярнішим прозаїком і драматургом 30-х років ХХ ст., театри поставили більше 30 його п’єс. Крім того, твори Моема часто і з успіхом екранізувалися. Сомерсет Моем – блискучий британський драматург, романіст, новеліст, критик, автор 78 книг, агент британської розвідки.

Дотепний і іронічний, чуйний і терпимий, незмінно працьовитий і твердий, самостійно і рішуче він прокладав собі шлях в літературі. У своїй творчості  дотримувався в основному реалістичних принципів, однак його художній метод складався також під впливом натуралізму, неоромантизму і модернізму.

Він досяг великої популярності і визнання завдяки  властивій йому майстерності  оповідача, правдивості, точності літературної форми, заснованої на принципі простоти, ясності і евфонії(милозвучності).

Життєві ситуації, які передає Моем, можуть здаватися несподіваними, поведінка людини та її вчинки-непередбачуваними,  але завжди є присутня «людськість», як визначає сам письменник. Багато оповідань Моема стали класикою новелістичної жанру. Немає єдності і в оцінках художніх якостей творчості письменника: для одних Моем – автор творів, розрахованих на невибагливого читача, на смаки якого він і орієнтується, для інших - творець романів і оповідань, що гідно посіли поважне місце в літературі новітнього часу. Цікавий сюжет, чіткість фраз, простота і, в той же час, краса мови – ось що виділяє його серед багатьох письменників.


Найпопулярніші романи С. Моема стали справжньою вершиною англійської літератури XX століття. «Тягар пристрастей людських» – найзначніший автобіографічний роман. За своїм характером – це «роман виховання», входження в життя героя, якому доводиться зробити вибір, вирішувати багато проблем, пов’язаних з любов’ю.

«Театр» – іронічна історія роману блискучої актриси, яка відзначає «кризу середини життя», з красивим молодим чоловіком. У цьому творі є місце усмішці і печалі, коханню та зраді, ницості і наївності, злиднів і розкоші, користі і відданості. Роман став відомим завдяки блискучій екранізації 1978 р.

«Візерунковий покрив» – трагічна історія кохання, що розгортається в невеликому містечку в Китаї, куди приїжджають боротися з епідемією холери молодий англійський бактеріолог з дружиною. Ця книга лягла до основи голлівудського фільму «Розмальована вуаль» (2006), головні ролі в якому виконали відомі актори Наомі Уоттс і Едвард Нортон.

Читачі творів письменника зробили свій вибір самостійно, вже понад сто років проявляючи  великий інтерес до  літературної спадщини Сомерсета Моема.


Коментарі