"Художниця з України, яка підкорила Париж" (до 165-річчя від дня народження Марії Башкирцевої)

 

Марія Костянтинівна Башкирцева (1858-1884) була видатною українською художницею та письменницею, яка здобула визнання на міжнародному рівні. Переплітаючи в собі українські корені та французьку елегантність, вона перетворила кожен свій день на шедевр. Ця талановита жінка стала першою українкою, чиї роботи були представлені у Луврі. Вона народилася в селі Гавронці, Полтавщина, але вже в 12 років переїхала до Франції, де й провела більшість свого короткого життя.

За своє життя Башкирцева створила понад 150 картин, 200 малюнків, ескізів, а також декілька скульптур. Однак, окрім її художньої спадщини, її слава завдячує особливо "Щоденнику", який вона почала вести з 12 років. Цей щоденник після її смерті був виданий і став невід'ємною частиною європейської літературної спадщини.

Творча спадщина Башкирцевої заслуговує на велику увагу. Її роботи зберігаються у провідних музеях світу, зокрема у Франції, США, Німеччині та інших країнах.

Сьогодні, відзначаючи 165-ту річницю її народження, ми не можемо не захоплюватися її талантом, який попри короткість життя, врізався у вічність. Марія Костянтинівна, з її незламним духом та непогасимою пристрастю до мистецтва, назавжди залишиться однією з найяскравіших зірок на небосхилі світової культури.

Познайомитися із літературою про  життя та творчість видатної української художниці Марії Башкирцевої запрошуємо всїх бажаючих до нашої книгозбірні.

Коментарі