Міжнародний день тещі - прикмети та цікаві факти.

Кожну четверту неділю жовтня в світі відзначається незвичайне, але й, безсумнівно, найулюбленіше свято будь-якого зятя – Міжнародний день тещі. І, хоч це свято не вважається офіційним, і з’явилося зовсім недавно – в 1930-х роках, і зародилося як жартівливе свято, воно дуже швидко набуло популярності. Саме слово «теща» є похідним від слова «тесть» або «батько».

Свято з’явилося як жарт редактора однієї американської газети. У 1934 році редактор місцевої газети в місті Амарілло, штат Техас, поскаржився, що День батька і День матері існує, а у тещі, яка по суті є другою мамою для зятя, немає свого свята. Ідея була з ентузіазмом підхоплена спочатку читачами газети. І хоча свято Mother-In-Law Day (День тещі) поки не має офіційного статусу, але популярне вже не тільки в США. День тещі із задоволенням відзначають і в країнах Латинської Америки, і в Європі.


Вперше День тещі святкувався 5 березня 1934 року. І початок традиції відзначати таку цікаву подію поклали в США і Латинській Америці. Згодом цю дату перенесли на жовтень. У 2020 році це чудове свято випадає на 25 жовтня.

В Україні про нього тільки дізнаються, але з огляду на давню культурну традицію оспівування ролі тещі в родині, це свято має у нас прижитися.

Теща – це мати дружини. Саме походження слів «теща» і «тесть» пов’язують зі словом «родитель». У слов’янських мовах це слово звучить схоже: в українській – теща, болгарскою – цешча т’ща, сербохорватською – ташта, польською – tesciowa. Хоча є версія, що слово «теща» походить від дієслова «втішати».

В Україні образ тещі пов’язаний з млинцями, якими вона пригощає зятя, і з анекдотами про їхні одвічні чвари. В інших культурах роль тещі буває іноді дуже несподіваною і незвичною для нас. Ми знайшли цікаві факти про тещ.

Наприклад, в одному з індіанських племен з моменту заручин дочки і до своєї смерті, теща не розмовляє зі своїм зятем і навіть не дивиться йому в очі. У деяких племенах, які населяли територію сучасної Америки, зять не міг ні заговорити, ні підійти до тещі без дозволу. Заборонено було навіть торкатися до її речей. Але тут не так все погано. Теща, в свою чергу, так само не могла втручатися в справи зятя. Тобто виходить двоє абсолютно не стикаються між собою  у сім’ї. Тут вже про те, щоб відзначити свято – День тещі і мови йти не може.

І ще один цікавий факт. У колумбійському місті є звичай, згідно з яким теща присутня при першій шлюбній ночі молодих. Трохи ніяково, чи не так?

А ось і хороше. Саме завдяки тещі, В. Рентген відкрив свої промені. Він, забувши вимкнути один зі своїх пристроїв, пішов спати. Через годину його розбудила теща і розповіла, що, коли вона проходила повз кабінету, побачила світло крізь щілину в дверях. В.Рентген пішов подивитися і виявив, що екран світиться ще не відомим на той момент сяянням. Далі воно отримало назву «рентгенівські промені».

Як вже говорилося вище, в цей день не влаштовуються грандіозні гуляння. За святковим столом збираються найближчі. Зять каже теплі слова матері своєї дружини. Адже вона народила, виховала і виростила таку чудову доньку. Подарунком в цей день може послужити все, що вашій душі завгодно. Від святкової листівки до автомобіля. Але, повірте, найголовнішим подарунком тещі буде ваша вдячність і любов.

Пропонуємо відзначити День тещі, привітати свою «другу маму» і слідувати пораді вчених: любити і підтримувати хороші відносини краще на відстані.


Коментарі