16 вересня - День народження Джульєтти. В цей день в італійському місті Вероні відзначають день народження Джульєтти, знаменитої шекспірівської героїні

16 вересня Верона вирує від святкових карнавальних ходів, музики та безлічі квітів — так святкують День народження відомої на увесь світ шекспірівської героїні — Джульєтти. В цей день у Вероні проходять різні святкові заходи: карнавали, костюмовані вистави, концерти, кінопокази екранізацій та спектаклів за мотивами «Ромео та Джульєтти», а також вручають премію Scrivere per amore.

З 1972 року у Вероні навіть існує клуб Джульєтти, який було створено Джуліо Томассіа. Щороку учасниці клубу отримують понад 5000 листів зі всіх куточків планети, адресованих Джульєтті. У листах закоханих здебільшого описано складні любовні ситуації та містяться прохання про пораду. І жодне з послань не лишається без відповіді. Для кожного закоханого серця дівчата з клубу знаходять правильні слова підтримки.

Щоб визначити точну дату народження шекспірівської красуні, історикам та літературознавцям довелося добряче попрацювати. Вони зіставили кілька фактів:

1. Дія п’єси відбувається в роки, коли Вероною правив герцог Ескал – 1301-1304;

2. Годувальниця героїні у розмові з леді Капулетті говорить, що Джульєтта народилась у день Свята врожаю;

3. У тексті згаданий Великдень, який випав на травень, що згідно з астрономічним календарем відбулось у 1302 року.

На основі цих фактів і було з’ясовано, що Джульєтта народилася 16 вересня 1284 року.

На думку багатьох, «Ромео і Джульєтта» - найкраща в світі п'єса про любов і ненависть. Характери, сама ситуація і життєві мотиви, присутні в італійській основі сюжету, надають вражаючу правдоподібність сумної повісті про веронських закоханих.

Цікаво, що першим, хто описав образи Ромео і Джульєтти був італійський письменник Луїджі да Порто. Він також познайомив читачів з іншими персонажами, які отримали розвиток на сторінках рукописів Шекспіра. Головна героїня трагедії Шекспіра постає в зовсім юному віці, який, як сказали б зараз, годиться для ігор в ляльки. Джульєтта росла, оточена любов'ю своєї матері і батька, а також двоюрідного брата Тібальта.

Але після зустрічі з Ромео Джульєтта з наївної дитини перетворюється в люблячу і вірну жінку, яка заради власного щастя готова на все. Драматург не описував зовнішність закоханих персонажів детально, а приділяв увагу характеру головних героїв, які проявляються в складних ситуаціях.

Імовірно, у Джульєтти був світлий колір очей і золотисте волосся. Сьогодні, напевно у багатьох образ дівчини, яка виходить на балкон (коли її коханий виконує серенаду або визнається в любові), асоціюється з Джульєттою. До речі, у Вероні приваблюють туристів будинками головних героїв і гробницею Джульєтти. Там же стоїть бронзова статуя Джульєтти. Легенди свідчать, що кожен, хто доторкнеться до скульптури, знаходить щастя і любов.

Ромео і Джульєтта вважаються символом чистої і справжньої любові, яка перемагає ворожнечу, ненависть, підступність і смерть. В їх історії поєднуються такі почуття як: сила і слабкість, ніжність і мужність, юність і жертовність. Образи героїв п'єси і велике бажання в їхніх серцях любити, переконують людей у тому, що справжня любов існує і може жити при будь-яких обставинах.

Коментарі