Тонкий гумор і надзвичайна мудрість великого таланту (до 185-річчя від дня народження Марка Твена)

Твори Семюеля Ленгхорна Клеменса – саме так звучить справжнє ім’я людини, яку весь світ знає як американського письменника Марка Твена – давно увійшли в скарбницю класики світової літератури.

 Марк Твен – літератор до творів, якого завжди  привернута  увага  читачів. «Позолочене століття», «Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура», «Принц та злидар» - книги, на  які ніколи не зменшується попит у бібліотеках. Але,звичайно, вершиною творчості американського класика є знамениті «Пригоди Тома Сойєра».  Читачі  разом із Томом та його товаришем Гекльберрі Фінном кожного разу, гортаючи сторінки книги,  ніби повертаються у своє дитинство і переживають захоплюючі пригоди. Чим зайнятися хлопчакам, коли уроки їм уже геть набридли, а до канікул ще так далеко? Том  Сойєр має безліч відповідей на це питання. Кілька вірних друзів і трохи фантазії – і нудне фарбування паркана перетворюється на розвагу, що принесе багато «скарбів», гра в піратів і розбійників дозволить відчути вільготне життя, хоча й змусить дорослих добряче понервувати, а нічний візит на кладовище зробить героями усього міста. Правда, для цього треба не злякатися химерних привидів та жорстоких злодюг і виявити благородство навіть, коли загрожує неминуче покарання. Але  дрібниці, якщо на тебе очікує життя повне пригод.

Марк Твен – автор, у книгах якого ми майже завжди знаходимо в уже відомому щось несподіване, нове, у нібито простому – досить складне. І, навіть, добре знайомі нам твори щоразу, коли ми звертаємося до них, виявляються змістовнішими, ніж вони колись здавалися, а іноді – смішнішими, а інколи – й трагічнішими.

        Марк Твен – людина, який належить вислів: „Танцюй так, як ніби на тебе ніхто не дивиться. Співай, як ніби  тебе  ніхто не чує. Люби так, як ніби тебе ніколи не зраджували, а живи так, як ніби   земля —   це рай.“

 Усією своєю творчістю письменник стверджував, що завжди треба пам’ятати, що в душі кожного дорослого живе часточка маленького хлопчика або дівчинки і завжди треба залишатися такими  безпосередніми, відкритими до всього доброго у житті, як у дитинстві, і тоді , можливо, ті, хто поряд з тобою можуть сказати, що земля – це рай.

Тож, завітайте до центральної бібліотеки та пориньте у світ пригод класика світової літератури – Марка Твена.

Коментарі