«А життя його триває й досі…» (до 104-ї річниці від дня народження українського письменника Леоніда Бразова)

«Життя кожного з нас із смертю не закінчується. Але тривалість його не однакова. Когось довго пам’ятають, іншого… Все залежить від твоїх земних справ, тобто що по собі залишив». Так писав відомий український письменник, наш з вами земляк,  Леонід Бразов, твори якого навіть через півстоліття не втратили своєї актуальності. У них порушуються ті самі проблеми, що й зараз хвилюють молодь, яка шукає роботу, будує сімейні стосунки… та інше. 

Неможливо осягнути всі грані таланту великого майстра. Вірші, оповідання, повісті, романи, нариси… А є ще й драматичні твори, й великий масив публіцистики.

Проза Леоніда Бразова – це та література, яка сподобається кожному і яку можна схарактеризувати як «література для душі». Про що б не писав митець, його сторінки випромінюють душевне тепло, вони зігріті добрим ставленням до людей, до їхніх почуттів і до землі, з якою вони назавжди поєднані долею.

Десятитомне видання творів письменника, яке впорядкувала, видала та подарувала нашій бібліотеці його донька Лариса Безобразова, містить оповідання, повісті, романи, п’єси, переклади письменника, його публіцистику (нариси, статті, рецензії). Воно охоплює період від його перших публікацій у фронтових газетах до останніх творів.

Пройшло вже більше ста років від смерті митця, але слово його лине, як світло далекої зірки, до нащадків. Слово митця, сповнене світлих і теплих почуттів, нагадує про невмирущі цінності, без яких не може жити ні суспільство, ні людина. Слово Леоніда Бразова потрібне нам сьогодні, бо воно увібрало в себе долі багатьох поколінь і часів. Воно живе, і життя його триває…

 


Коментарі