Цікаві факти про Біблію - до Всесвітнього року Біблії.


У Музеї Біблії в Вашингтоні 16 вересня 2019 року відбулася зустріч християнських лідерів з більш ніж 34 країн, щоб оголосити 2020 рік “Всесвітнім роком Біблії”.
Це перша в своєму роді євангельська ініціатива, схвалена також Папою Римським Франциском. Подібне ніколи раніше не проводилося в глобальному масштабі. Ініціатива покликана показати і зміцнити цінності Слова Божого для всіх людей, вона закликає покласти край біблійній бідності, коли перекладу Святого Письма немає для народів, які розмовляють на більш ніж 1600 мовах.
Ініціатива також прагне відновити значення Біблії в традиційно християнських культурах, де діти ростуть без впливу Євангелія або біблійного світогляду.
Організатори сподіваються, що “Всесвітній рік Біблії-2020” стане початком Десятиліття Біблії від 2020 до 2030 року.

Цікаві факти про Біблію

Біблія – це дивовижна Книга. Не дивлячись на те, що вона є однією з найдавніших книг, оскільки була написана кілька тисячоліть тому, проте до сьогоднішнього дня вона була і залишається найвідомішою і найпопулярнішою книгою у світі.
Багато людей готові визнати Біблію особливою Книгою, джерелом премудрості, найбільшим літературним твором. Але при цьому вважають, що вона придатна швидше для філософських роздумів, ніж для повсякденного життя сучасної людини, її сім’ї і навчання, роботи і бізнесу. Той, хто поверхнево знайомий з Писанням, вважає, що в ньому більше говориться про минуле і майбутнє, ніж про сьогодення.
Але вдумливий читач, який прагне глибше вникнути в біблійне вчення, розуміє, що Біблії дійсно варто віддати перевагу над іншими релігійними і філософськими книгами, бо вона має ряд вражаючих відмінностей, які ставлять її окремо серед усього інтелектуального багатства людства.
Погляньте на ці факти!
Біблія є книга, що найбільше видається у світі
Щоденний наклад Біблії складає 32876 екземплярів, тобто кожну секунду у світі друкується одна Біблія.
Поширення Біблії в ХХ столітті досягло вражаючих масштабів. Статистикою, зрозуміло, підрахована не лише кількість видань повної Біблії, але і видань Нового Завіту і окремих книг. Адже на деяких діалектах, якими говорять малочисельні племена, видавалося по окремій біблійній книзі.
От статистичні дані:
·            1900 – 8 мільйонів Біблій;
·            1950 – 22 млн., з них близько 2,5 млн. повних Біблій;
·            1960 – 35 млн., з них близько 4 млн. повних Біблій;
·            1970 – 145 млн., з них близько 5 млн. повних Біблій;
·            1980 – 440 млн., з них близько 9,5 млн. повних Біблій.
* * *
Біблія – книга, яку найбільше перекладають у світі
Вражає і кількість мов, якою перекладена Біблія чи її окремі книги та частини:
·            1600 – 40 мов;
·            1700 – 52 мови;
·            1800 – 71 мова;
·            1900 – 567 мов;
·            1950 – 1034 мови;
·            1965 – 1250 мов;
·            1985 – 1829 мов.
На початок ХХІ століття Біблія була перекладена на 2036 мов і діалектів.
За підрахунками фахівців світ говорить 3000 мовами і діалектами. З них більш ніж 1500 вживається лише відносно дрібними етнічними групами. Поза всяким сумнівом, Біблія і в наш час залишається бестселером. Жодна книга не має такого широкого попиту, як Священне Писання, і жодна книга не перекладена на таку кількість мов. Біблія дійсно Книга книг!
* * *
Біблія – найпопулярніша книга у світі
В історії літератури було немало творів, які ставали світовими бестселерами, інтерес до яких тримався роками. Але проходив час, і інтерес до них зникав. А Біблія без усякої реклами користується популярністю на протязі майже 2000 років, будучи на сьогодні бестселером № 1.
* * *
Біблія – найдоступніша для розуміння книга для людей з будь-яким рівнем освіти
Сьогодні немає іншої такої книги, яку б з однаковим інтересом читали і малограмотна сільська жителька, і столичний академік. Біблію можна читати і розуміти без спеціальної підготовки. А спробуйте, не маючи спеціальної освіти, читати книги з хімії чи фізики, розібратися в тонкощах поезії, не заплутатися в черзі подій, викладених в історичних хроніках і літописах!
* * *
Біблія тримає рекорд за тривалістю її створення
Книги, що складають Біблію, писалися з XV століття до Р.Х. по 1 століття по Р.Х., тобто упродовж 1600 років!
Біблія – єдина книга у світі, створена колективом авторів, які ні в чому не суперечать один одному, хоча більшість з них не були знайомі між собою і жили в різний час.
Серед письменників Біблії – царі (Соломон, Давид), пастух (Амос), лікар (Лука), рибалки (Петро та Іоанн), пророки (Мойсей, Ісая, Даниїл), полководець (Ісус Навин) і так далі – всього 40 авторів. Вони жили в різний час, мали різну освіту і соціальне положення. Але світогляд усіх цих людей відрізняється вражаючою єдністю, їх писання не лише не суперечать одне одному, але органічно доповнюють одне одне, допомагаючи читачеві скласти глибоке і цілісне уявлення про світ і історію, природу і людину, про життя і смерть, про Творця та Його волю.
* * *
 Біблія є книгою, яку найбільше коментують у світі
На художні, історичні, філософські та інші твори пишуться коментарі, рецензії, критика, об’єм яких може перевищувати об’єм самої книги. Якщо якусь книгу багато коментують, це свідчить про те, що її поява викликала великий інтерес. Так от, Біблія на сьогодні визнана книгою, на яку написано найбільше число коментарів. Тільки в Оксфордській бібліотеці зібрана на одне 1-е Послання апостола Іоанна кількість робіт, які займають приміщення в 20 м2.
* * *
Біблія є найдорожчою книгою у світі
Найбільша сума, колись сплачена за рукопис, була віддана за Синайський кодекс – один із прадавніх списків Біблії. Цей скарб, що належав російській імператорській сім’ї, був проданий радянським урядом Великобританії в 1923 році за 510000 доларів! Майже так само оцінюють фахівці Острозьку Біблію Івана Федорова і латинську Вульгату німецького першодрукаря Іоанна Гутенберга.
* * *
Переплетений Синайський Кодекс,
 власність Британської Бібліотеки
Біблія – найбільш переслідувана книга у світі
Незважаючи на величезний попит і шанування, Біблія являється і найбільш переслідуваною книгою у світі. Історія не знає прикладів, щоб упродовж 2000 років проти якої б то не було книги видавалося стільки законів, порушників яких карали б на смерть.
Намагаючись стримати поширення християнства, римський імператор Диоклетіан у 303 році по Р.Х. наказав страчувати усіх, хто читав і зберігав у себе книги Священного Писання.
Несильно відрізнялися від поглядів кесаря-язичника ідеологічні погляди лідерів Великої французької революції. Уряд Французької республіки, проголошуючи царство розуму, оголосив війну “релігійним забобонам”, і в 1793 році видав постанову про спалювання всіх Біблій, які тільки будуть знайдені в державі, і про вигнання та навіть страту їх власників, які не побажають відректися від віри в Бога. Указ діяв чотири роки, але в 1797 році уряд був вимушений відмінити його у зв’язку з тим, що моральний занепад у суспільстві досяг неймовірних масштабів.
У гітлерівській Німеччині і в СРСР було заборонено багато книг, у тому числі і Біблія. За її зберігання, поширення і читання переслідували. Книги конфісковували і знищували, авторів заарештовували і страчували. Але пали тоталітарні режими, і рухнули всі заборони.
* * *
Біблія – пророча книга
Саме пророцтва, за виразом одного з учених, “накладають на Біблію печать Божественності”. Підраховано, що Священне Писання містить понад 3000 пророцтв, що збулися, мають відношення до древніх і сучасних держав (це Вавилон, Рим, Греція, Ассирія, Туреччина, Єгипет, Арабський халіфат і навіть США), народів (серед них також давно зниклі моавитяни, аммонитяни, едомляни), міст (таких, як Дамаск, Єрусалим, Фіви, Мемфіс, Тир і Сидон), окремих осіб (у тому числі Олександра Македонського, Кира, Навуходоносора), а також релігій (хананейської, єгипетської, вавилонської і багатьох інших).
Крім того, у біблійних пророцтвах говориться про природні катаклізми, важливі події в церковній історії і про те, що Євангеліє буде проголошене по всій землі. Особливістю біблійних пророцтв, що докорінно відрізняються від пророцтв древніх і сучасних астрологів, чаклунів, ворожок і ясновидців є те, що їх значення може зрозуміти будь-який вдумливий і уважний читач. Причому без спеціальних коментарів, а просто порівнюючи тексти Писання з історичними фактами і явищами. Біблійні пророцтва неможливо тлумачити по-різному (якщо, звичайно, не переслідується така мета!), бо вони відрізняються максимальною ясністю і чіткістю. Прочитайте для прикладу Єзекиїля 26:3-5, Єремії 51:37, Наума 1:8, Матфея 24:7,14 і переконайтесь самі.
* * *
І на останнє:
Біблія – книга, яку найбільше крадуть 
у магазинах…

Коментарі