Таємничий та загадковий Микола Гоголь

                                                   Моє серце завжди належатиме                                                                 священним місцям моєї                                                                               батьківщини.                                                                                                                   (М. Гоголь)

 

В центральній бібліотеці ПМТГ експонується книжкова виставка «Таємничий та загадковий Микола Гоголь», присвячена видатному письменнику-мислителю світового рівня, драматургу, визнаному класику літератури, одному з найзагадковіших письменників ХІХ століття.

Микола Васильович Гоголь залишив у спадок прийдешнім поколінням  оповитий повір’ями та легендами поетичний образ України. Він оспівував у своїх творах  українські звичаї і традиції, козацтво, фольклор.

Ще навчаючись у Полтавському повітовому училищі та Ніжинській гімназії вищих наук  Микола Гоголь поринув у світ давньої української історії, народних звичаїв та усної народної творчості, які пізнавав не лише з друкованих джерел, а й на полтавських і ніжинських базарах, селянських весіллях.

Микола Гоголь у своїх ранніх повістях створив цілу енциклопедію українського життя. Зобразив побут і дух українського села, наші прадавні вірування, життєдайну суміш реалістичного й фантастичного.

Таїнство українських ( в тому числі і  різдвяних) звичаїв письменник показав у циклі «Вечори на Хуторі біля Диканьки». Кому не відома  історія, описана Гоголем у повісті "Ніч перед Різдвом"? До цього циклу також увійшли повісті  «Сорочинський ярмарок», «Травнева ніч, або Утоплена», «Вечір проти Івана Купала», «Страшна помста», «Іван Федорович Шпонька та його тітонька», «Зачароване місце». Цикл «Вечори на Хуторі біля Диканьки» представляє в усій красі мальовничу картину українського життя ХVIVIII століть.

У відомій повісті «Тарас Бульба» яскраво виступає тема козацтва. У цьому творі Україна постає через образ сильних та мужніх воїнів, що до останнього подиху та каплі крові захищають свою землю від чужинців. Безкрайнім українським степом їдуть три вершники. Це Тарас Бульба із синами, їдуть вони до славного Запорожжя. У ньому живуть "горді і міцні, як леви, воїни", що хоробро захищали свої землі від іноземних загарбників. Який гарний степ, яким вони їдуть! Сильно й ніжно любить і цей степ, і всю прекрасну свою батьківщину Тарас Бульба. Немає нічого для нього святішого за бойове товариство, рідну українську землю. І тече по цій землі велика ріка. Дніпро в Гоголя — уособлення величі його батьківщини, його України...   

Гоголь одним із перших мав намір створити концептуальну історію України. Його унікальність як історика полягала в тому, що він мав хист розповідати про історичні події в образах простої людини, нібито сучасника тих далеких подій. У творах Гоголя козаччина вперше постає не в міфах і легендах, а у такій інтерпретації, яка сприймається як наближена реальність.

Письменник залишив у спадок рідному народові неоціненний доробок з повістей і романів, драматургії та публіцистики. Такі твори, як «Тарас Бульба», «Мертві душі», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Ревізор», «Вій», «Одруження», «Записки божевільного», можна поставити у ряд найвищих художніх досягнень світової літератури.

Усі ці книжки експонуються на  книжковій виставці «Таємничий та загадковий Микола Гоголь»,. Тут також представлена література про життя і творчість Миколи Васильовича Гоголя, письменника, що належить до найбільш оригінальних майстрів слова всіх часів і його ім'я ставиться поруч із іменами В.Шекспіра, М.де Сервантеса, Данте.

Вас зацікавила ця тема? Хочете знати більше?

Запрошуємо до перегляду нашої книжкової виставки.




Коментарі