Гумор та людяність творів О’Генрі

ОГенрі – один із найпопулярніших американських новелістів початку XX ст. Письменник-гуморист і митець поетичного світовідчуття, чутливий та іронічний, він був надзвичайно уважним до прикмет реального буття Америки своєї доби і створив власний романтичний міф про “маленького американця”. ОГенрі – добрий талант, який у своїх коротких динамічних новелах дарує людям віру в любов, без чого не може бути життя, як його не може бути без кисню у повітрі.

Справжнє ім’я письменника – Уїльям Сідні Портер.

Критики нерідко називають ОГенрі “великим утішником” і розважальним письменником. Така оцінка великою мірою відповідає дійсності, бо є щось райдужне і казкове в його оповіданнях. Звичайно, його герої – типові маленькі люди – поза межами літератури надто часто зазнають поразки своїх ілюзій. Але зовсім іншими постають вони в його творах: сильнішими, мудрішими, щасливішими, ніж у реальності. Нерідко їм на допомогу О’Генрі закликає його величність Добрий Випадок, який забезпечує щасливу кінцівку подій, і ідеали вірності, дружби, любові перемагають.

Безумовно, ці особливості письменницького стилю можна пояснювати прагненням задовольнити смак своїх читачів, Причину “казковості” естетики О’Генрі, як і схильності до щасливих кінцівок, швидше слід шукати в гуманістичній спрямованості і демократизмі його творчості. Він завжди щиро вірив у можливість щасливого життя тих пересічних американців, яких із такою любов’ю і симпатією зображував на сторінках своїх книг. 

Та й не всі його новели такі безхмарне світлі і веселі, як, наприклад, “Вождь червоношкірих”. Є серед них чимало сумних (як “Дари волхвів”, “Останній листок”) або трагічних (“Місто без подій”). 

Новели ОГенрі – тісне співіснування смішного і сумного, кумедного і драматичного. “Останній листок” ОГенрі – одна з найкращих і найвідоміших новел нью-йоркського циклу. Це зворушлива історія самовідданої дружби і самопожертви. Центральні персонажі твору – дві бідні, дівчини-художниці Сью і Джонсі, які приїхали до Нью-Йорка з провінції. У листопаді одна з них, Джонсі, тяжко захворіла на пневмонію. Годинами вона дивилась у вікно, на плющ, який ріс на стіні будинку у дворі, лічила листки, що опадали із плюща: Джонсі здавалося, що коли останній листок опаде, вона помре.

Усі зусилля Сью збити Джонсі з цієї небезпечної думки зазнавали поразки. І ось на плющі залишився останній листок. Життя дівчини врятував старий художник на ім’я Берман. Він під льодяним дощем уночі намалював на стіні листок плюща замість того, якого зірвав вітер. Видовище листка, що не підкоряється холодним вітрам і залишається на плющі, збудило в Джонсі волю до життя, і вона одужала.

А старий Берман захворів на пневмонію і помер.

Це сумна і майже трагічна історія, сповнена глибокого переживання за долю героїв. Вони мешкають у районі “дахів XVIII століття, голландських мансард і дешевої квартирної плати”. Всього майна в них – “декілька олов’яних кухлів і одна-дві жаровні”.

Проте жалюгідні життєві умови героїв – лише тло, на якому найповніше розквітає краса їхніх душ.

“Останній листок” – одна з найкращих новел в усій світовій літературі, яка розкриває тему відданої любові людини до людини.

До 160річчя від дня народження О’Генрі працівники центральної бібліотеки запрошують усіх бажаючих ознайомитися з тематичною поличкою «Гумор та людяність творів О’Генрі» і ще раз насолодитися творчістю американського письменника.

Коментарі