Чорнобиль. 35 років потому.

Чорнобильська трагедія завдала непоправного лиха – Полісся стало епіцентром найбільшого в світі радіаційного забруднення. Десятки сіл зникли з лиця землі, а разом з ними незворотно втрачаються духовні і матеріальні цінності, вироблені попередніми поколіннями.

Фотонарис про історію та культуру Чорнобильського Полісся «Під Полиновою зорею» -  невелика дещиця з культурного набутку поліщуків. Те, що зафіксував об’єктив, дає наочне уявлення про духовне життя та великий творчий потенціал мешканців Полісся, неповторність краєвидів,радощі і болі, тихий відблиск надвечірньої зорі та трагічний спалах четвертого реактора АЕС, який практично розітнув духовний світ цього прадавнього краю на дві епохи: ДО і ПІСЛЯ..

Кожен, хто перегляне світлини альбому, переконається: людина може бути не тільки геніальним зодчим, а й вандалом-руйнівником, якщо вона порушує закони природи. Трагедія Полісся – найяскравіше тому підтвердження.

Аварія на Чорнобильській АЕС…Одна з найстрашніших трагедій за всю історію людської цивілізації, страшенна техногенна аварія, що переросла в катастрофу, і за сукупністю наслідків є найбільшою у світі. Нині минає 35 років з часу, що змінив погляди людства на переможне крокування планетою мирного атома, та зробив Україну відомою у всьому світі.

Згадуючи катастрофу 1986 року та віддаючи шану загиблим, запрошуємо до читальної зали центральної міської бібліотеки, щоб здійснити  віртуальну мандрівку у зону відчуження, землю загублених надій…

Разом з авторами книги «Екскурс у Чорнобиль», присвячений  пам’яті  Чорнобильської катастрофи, читач пройде пустими приміщеннями у покинутих населених пунктах Чорнобильської зони відчуження, загляне в порожні квартири, зайде в осиротілі дитсадки, школи, інші будівлі. Зможе відчути розпач і страх людей, які залишали свої домівки, вирушаючи у безвість. Здійснивши сумну прогулянку територією Рудого (Іржавого) лісу, що прилягає до території Чорнобильської АЕС та взяв на себе найбільшу частку викидів радіоактивного пилу під час вибуху реактора, ще раз осягнути масштаби екологічної катастрофи у зоні відчуження… 

Відвідавши Меморіальний комплекс «Зірка Полин», пройшовши Алеєю покинутих сіл (162 таблички з назвами евакуйованих назавжди населених пунктів), та «поштовою площею» - композицією з арматури, порожніх шпаківень та поштових скриньок, куди можна вкинути лист, щоб відправити його на неіснуючу адресу,  вклонитися пам’яті тих, хто захистив світ від біди, біля пам’ятника ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ….

Коментарі