Сьогодні - 250 років від дня народження нашого великого земляка Івана Котляревського


... Котляревський у щасливий час
Вкраїнським словом розпочав співати,
І спів той виглядав на жарт не раз.
Та був у нім завдаток сил багатий,
І отим, ним засвідчений, не згас,
А розгорівсь, щоб всіх нас огрівати.

(Іван Франко)

     Велич і значення письменника вимірюються тим, наскільки глибоко коріння його творчості сягає народного життя і наскільки широко він відбиває передові ідеали свого часу. Ці вимоги народності і прогресивності мистецтва органічно втілені в художніх творах Івана Петровича Котляревського, якому судилося започаткувати нову добу в українському письменництві.


 
     














       Великий полтавець виступив на літературній ниві як письменник-просвітитель і переконливо показав невичерпні можливості художнього слова, наголосивши при цьому на необхідності правдивого зображення дійсності.
      У складних тогочасних суспільно-історичних умовах Іван Котляревський написав свою славнозвісну “Енеїду” і одну з перлин української драматургії “Наталку Полтавку”, пройняті ідеями гуманізму, виразними демократичними тенденціями, непохитною вірою в перемогу добра над злом.


         9 вересня полтавці вшанували 250-у річницю від дня народження Івана Котляревського. У цей день на затишному бульварі зібралися земляки письменника для урочистого покладання квітів до пам’ятника видатному полтавцю.     
    Свою шану творцю “Енеїди” віддали і працівники централізованої бібліотечної системи.

 



     Бронзовий Іван Петрович Котляревський у шатах зеленого каштанового та дубового листя з гордістю споглядав на своїх нащадків. І згадувались слова:

Де згода в сімействі,
Де мир і тишина.
Щасливі там люди,
Блаженна сторона..






Коментарі