Смачний... День еспресо

 17 квітня всі каволюби святкують міжнародний день цього напою. Хоча дуже багато країн мають власний День кави. До того ж, у коло країн-каволюбів входять не лише ті, де вирощують каву, а й країни, які мають репутацію найбільших споживачів тонізуючого напою. Зазвичай цього дня відбуваються фестивалі та різноманітні акції, присвячені каві. Наприклад, за два дні до Міжнародного дня кави, 17 квітня, вся Італія відзначає День еспресо.
Не секрет, що саме ця країна є батьківщиною рецепту кави еспресо. Перші еспресо-машини були створені там ще на початку ХХ століття. А напій, приготований шляхом пропускання гарячої води крізь фільтр із кавою дрібного помелу, швидко завоював любов усього світу.

Кавова «першість»

Перші кавові плантації – з’явилися в місті Моха в Ємені й були названі «мокко» на честь міста.
Першою країною в Європі, яка дізналася про каву, була Італія.  Голландія підхопила кавову "естафету", а голландські купці не лише почали завозити каву в сусідні країни, а й вирощувати на островах Цейлон і Ява.
У Франції почали пити з 1669 року, під час правління Людовика XIV, який, до речі, любив варити каву власноруч.
Відразу за цим кавовий бум зачепив Німеччину – аж так, що прусський король Фрідріх монополізував кавовий бізнес і ввів вельми незвичайну посаду - "винюхувач". Ці люди ходили по вулицях у пошуках нелегальних сушарок, буквально винюхуючи, не чутно чи кавовий дух з таємних сховищ.
 

Перша в Європі кав’ярня відкрилася в 1646 році у Венеції. У 1652 році відкрилася перша кав'ярня в Лондоні. У 1675 році перші кавові будинки з'явилися в Ганновері, Бремені та Гамбурзі. У 1721 році був відкритий кавовий будинок у Берліні.
Перше "пришестя" кави в Новий Світ відбулося на початку 18 століття.
Перше кавове дерево було посаджено на острові Мартініки в Карибському морі французькими колонізаторами, звідки воно поширилося по тропіках Центральної і Південної Америки.

Перші кавоварки були винайдені в першій половині 19 століття.
У 1970 році вперше з'явилася ароматизована кава.
У 1819 році з кавового екстракту вперше був виділений кофеїн. Відкриття французького вченого Рунге стало другим народженням кави: з тих пір його почали використовувати як ліки.
Першим кавовим напоєм був відвар з листя кавового дерева, потім - вино з ягід кави, які забродили. Пізніше кавові зерна почали смажити і молоти, а в напій, приготований з них, - додавати молоко і прянощі - гвоздику, корицю, кардамон.

Види еспресо, які дивують

·       Лунго - 7-9 грамів кави зі збільшеною кількістю до 100 мл;
·       Дабл еспресо - подвійна порція класичного еспресо;
·       Макіато - еспресо з додаванням теплої молочної пінки;
·       Рістрето - маленька порція класичного еспресо з насиченим смаком і невеликою кількістю кофеїну;
·       Романо - еспресо з додаванням лимонного соку або лимонної цедри;
·       Кон-пана - класичне еспресо з додаванням ніжних збитих вершків;
·       Корето - з додаванням лікеру, в основному для нього використовують граппу;
·       Доп - дуже міцний подвійний еспресо з великим вмістом кофеїну;
·       Фредо - солодка і холодна кава з кубиками льоду.

Цікаві факти про еспресо

·       Еспресо - найпопулярніший вид приготування кави у світі.
·       Фахівці стверджують, що в чашці еспресо міститься менше кофеїну, ніж в такій же чашці звичайної кави.
·       Під час досліджень вчені з'ясували, що еспресо знижує ризик розвитку хвороб серця і раку підшлункової залози.
·       Гранична норма становить 8 чашок еспресо на день, але найкраще обмежитися 2-3 чашками.
·       Еспрессо користується великою популярністю у всьому світі і, перш за все, на півдні Європи - в Італії, Іспанії та Португалії.

·       Класичний еспресо зазвичай має обсяг 25-35 мл і подається в чашці демітасе на 60-70 мл або спеціальній чашці для еспресо. Подвійний еспресо, що готується з 18-22 грамів кави, має об'єм 60 мл.
·       Невелика склянка води входить в обов'язкову сервіровку еспресо. Це потрібно, щоб очистити смакові рецептори, щоб краще відчути смак кави.

·       Краще за все пити каву після сніданку, а не на голодний шлунок.








Коментарі