13 серпня - Міжнародний день шульги



Міжнародний день лівші щорічно відзначають 13 серпня. І на честь такого свята ми вирішили нагадати про те, хто такі шульги і в чому їх унікальність.
Більшість речей у сучасному світі створені для зручності людини, у якої основна рука - права. І сьогодні, 13 серпня, у світі відзначається Міжнародний день лівші, який закликає звернути увагу на це кричуще непорозуміння і побачити проблеми, що переслідують людей з ведучою лівою рукою.
У середньому на земній кулі проживає близько 15% людей, які користуються лівою рукою в якості ведучої, і ще 5-7% амбідекстрів, які однаково добре володіють обома руками. Тобто, це майже півтора мільярда людей.
Одним із таких людей був Франклін Уінборн, якого в далекому 1980 році звільнили з займаної ним посади поліцейського. Суд мотивував це тим, що він не за статутом носить кобуру на лівій стороні і, таким чином, вводить навколишніх у оману, показуючи, що він беззбройний. Суддя наказала перевісити кобуру, але Франклін відмовився це зробити, створивши прецедент. Приблизно в той же час стався конфлікт між поштовим працівником Робертом Гріном і його керівником, який хотів, щоб листоноша сортував листи виключно правою рукою. Ці обидві події набули широкого розголосу, і в світі буквально за лічені місяці розвинувся рух на підтримку шульг.
Серед шульг зустрічаються неймовірно талановиті й творчі особистості. Згадати хоча б відомих акторів Чарлі Чапліна, Мерлін Монро, художників Мікеланджело, Леонардо да Вінчі чи музикантів Бетховена і Паганіні.
Серед українців також немало талантів. Зокрема фронтмен гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук якось зізнався журналістам, що раніше його намагались відучити від ліворукості, але даремно. На сьогодні музикант запросто грає на скрипці, баяні і фортепіано лівою рукою, але однаково добре володіє обома руками.
Не приховує своєї особливості й відома телеведуча Інна Цимбалюк та письменниця Марія Матіос.

Коментарі