Творці смаколиків


   3 травня в Україні святкують День кондитера. Це не просто фахівці, які тішать нас смаколиками, а й справжні митці, які вже давно довели, що робота кондитера порівнюється з роботою художника та архітектора.
   Вперше в Європу ввезли кондитерські вироби під час мусульманського вторгнення в далекому VII столітті. Цікаво, що до того моменту європейці тішили себе лише свіжими фруктами та сухофруктами. Першими ж були єгиптяни, які вміло готували смачні десерти з суміші меду, фруктів, прянощів, горіхів та інших зерен.
   Слово "кондитер" могло мати іншу назву. До прикладу, була версія "цукровар" або "маршмеллер". Звичне для нас слово походить від італійського слова "кандіере", яке означає "варити в цукрі". А от найбільш стрімкий розвиток на теренах Європи кондитерська справа мала в Венеції (до кінця XV – початку XVI століття).
    Кондитерська справа – точна наука, адже головним правилом цього мистецтва є дотримання пропорцій. Тут уже не вийде додавати інгредієнти "на око", адже такий метод може лише перевести продукти. У кондитерській справі потрібно уважно слідкувати за температурами приготування та в точності дотримуватися рецептури.
   Ви будете вражені, але круасан винайшли не у Франції. Цей популярний смаколик уперше з'явився в Австрії. В кондитерських літописах навіть існує легенда, згідно з якою, в 1683 році віденський пекар Пітер Вендлер приготував перший круасан в честь безуспішної облоги турками Відня.
   Шоколадна річка у фільмі "Чарлі та Шоколадна фабрика" була по-справжньому зроблена з шоколаду та складалася з понад 500 літрів води, змішаної з вершками та шоколадом. Щоправда, така "водойма" не довго мала естетичний вигляд.

   Популярні у всьому світі макарони з'явилися на світ завдяки сестрам-монахиням ще в кінці 18 століття. Щоправда, тоді вони були не такі яскраві та не мали начинки. Це було просто мигдалеве печиво. На межі 1900-х років про макарони згадав успішний підприємець та майстер Laduree, П'єр Дефонтен. Він й вирішив поєднати два печивка з ганашем (ароматним кремом на основі свіжих вершків, шоколаду та вершкового масла).
   Роботу кондитерів не можна назвати легкою, адже в середньому зміна триває 16 годин, з яких на ногах вони стоять по 12 годин.
   Як би це дивно не звучало, але більшість кондитерів – стрункі люди, адже вони чудово знають, скільки калорій у цих неймовірних смаколиках.
   А от найбільш дивовижні цукерки виготовляють в Фінляндії. Там можна знайти кислі, солені (до пива) та навіть зі смаком нафти.

   Співробітники бібліотеки бажають, щоб кожен Ваш день був солодким, а тих, хто має дотичність до кондитерського мистецтва, вітаємо з професійним святом.

Коментарі